A horvát kormányfővel vitáztak az unió jövőjéről

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A horvát kormányfő volt a második uniós vezető, aki az Európa jövőjét érintő legfontosabb kérdéseket kedd reggel megvitatta az EP-vel.

Előre, előre

„Előre és nem visszafelé kell haladunk. Horvátország azért lépett be az Európai Unióba, hogy partnereinkkel közösen egyenlő államokon, polgárokon és lehetőségeken alapuló Európát építsen” - mondta Andrej Plenkovic, hozzátéve, hogy továbbra is a szolidaritásnak kell maradnia tetteink fő mozgatórugójának.

A növekedés, a felzárkózás és a tagállamok egyenletes fejlődése egyaránt kiemelten fontos - mondta a horvát kormányfő.

„A tagsággal járó előnyöket a polgároknak a bőrükön kell érezniük” - szögezte le és felhívta a figyelmet az oktatási, kutatási, fejlesztési befektetések, valamint az állampolgárokat védő pénzügyi stabilitás fontosságára.

Válaszában Antonio Tajani EP elnök azt mondta: “Plenković miniszterelnök egy pozitív, előre tekintő víziót fogalmazott meg, amelyben Horvátország és az EU egy hatékonyabb uniót megteremtésén dolgozik. Kiváló érveket hozott a tagság mellett, ugyanakkor nagyon helyesen mutatott rá a biztonság, fiatalkorú munkanélküliség és kontrollálatlan migrációban rejlő problémákra.”

Sokan örültek a felszólalásának

A frakcióvezetők többsége üdvözölte a miniszterelnök felszólalását és egy demokratikusabb Európára vonatkozó felhívását, hozzátéve, hogy Horvátország szakítása saját problematikus múltjával remek példa arra, hogy kemény munkával és kitartással lehetséges bíztató európai jövőt teremteni.

A vitában egyes képviselők a nemzeti és európai identitás megőrzését és összehangolását hangsúlyozták, mások Európai szociális felelősségvállalásának erősítését szorgalmazták. A képviselők támogatják a nyugat-balkáni államok integrációját, ha a határviták lezáródnak és a Bizottság által felállított kritériumok teljesülnek.

Leo Varadkar ír kormányfő volt az első uniós vezető, akivel a képviselők januárban az EU jövőjéről vitáztak.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A belföldi kikacsolódást erősíti a turizmuspolitika »