A horvátok folytatják az euró bevezetését

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Horvátország a terveknek megfelelően folytatja az euróbevezetéssel kapcsolatos előkészületeket, a folyamatot nem akasztja meg a koronavírusnak a gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatása sem.

Horvátország tavaly júliusban kérte felvételét az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerbe és a jegybank keddi válasza szerint "nagyon reális" a csatlakozás az idei második fél évben. Az euró bevezetését legkésőbb 2024-re tervezi Zágráb, addigra az ország megfelelhet valamennyi maastrichti kritériumnak. Ezek között szerepel, hogy az infláció nem lehet 1,5 százalékponttal több, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam inflációs rátájának átlaga.

További feltétel, hogy az éves államháztartási hiány nem haladhatja meg a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát, a bruttó államadósság nem lépheti túl a GDP 60 százalékát, és a hosszú távú hitelek kamatlába legfeljebb 2 százalékponttal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam tízéves lejáratú államkötvényeinek átlagos kamatlába.

Az elmúlt években hozott intézkedések hatására Horvátországban kiegyensúlyozottá vált a költségvetés, a bruttó államadósság pedig a GDP 70 százaléka körüli szintre esett a korábbi mintegy 85 százalékról.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Javult a fogyasztói bizalom az EU-ban »