A huszonhetek próbatétele lehet a Brexit

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Egyesült Királyság kilépési feltételeiről szóló tárgyalások jelentik a legkeményebb próbáját az Európai Unióban bennmaradó tagországok egységének, amelyet ha nem sikerül megőrizni, akkor a "huszonhetek" vereségével fog zárulni a Brexit folyamata - figyelmeztetett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

"Valójában a brit kormányon áll, hogy miként fog ez végződni: jó megállapodással, megegyezés nélkül, esetleg kilépés nélkül" - szögezte le Tusk.

Megelőznék a szétválást

A volt lengyel kormányfő az egység kérdéséről szólva elmondta, már a migrációs válság kezdetekor is arra törekedett, hogy a közös európai válasz azon alapuljon, ami összeköti a tagállamokat, például a külső határok védelmén, ne olyasmin, amely szétválasztja őket.

Kiemelte: a kötelező uniós menekültügyi kvóták ügyében most is épp annyira valószínűtlen a konszenzus, mint hónapokkal korábban, mégis júniusig valódi esély van a teljes egyezségre a külső határok védelmét, a frontországoknak nyújtandó támogatásokat, az Afrika-stratégiát, illetve a dublini reform főbb elveit illetően.

Az európai kultúra védelmében

Tusk emellett az európai kultúra megóvásának szükségességéről is beszélt. Mint mondta, az Európai Unió kulturális közösség is, s ez felsőbbrendűségi érzésre nem, büszkeségre azonban okot ad.

"A nyitottságunk és a toleranciánk nem jelentheti azt, hogy hátat fordítunk az örökségünk védelmének. Jogunk és kötelességünk törődni azzal, ami megkülönböztet bennünket más kultúráktól" - jelentette ki.

Kevesebb ország, kevesebb mandátum

Végezetül Tusk elmondta, számos ötlet felmerült azzal kapcsolatban, hogy a Brexit után mi legyen a brit képviselői helyekkel az Európai Parlamentben, ám ő úgy véli, a legtermészetesebb azon egyszerű szabály lenne, hogy "kevesebb ország, kevesebb mandátum".

Rámutatott: adott esetben ettől még lehetne páneurópai pártlistákat állítani a következő választásokon.

Az ülésen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is felszólalt, kiemelve, hogy Brüsszel tisztességes megállapodásra szeretne jutni Londonnal.

"Nincsenek barátai a bizottságban azoknak, akik nem akarnak egyezséget" - fogalmazott Juncker, hozzátéve, nem abból indulnak ki, hogy a rendezetlen kiválásnak van a legnagyobb esélye.

Nagy veszélyt jelenthet a Brexit a munkaerőpiacra
Nagyjából 1,2 millió munkahely szűnhet meg az Európai Unióban, ha nem sikerül megállapodni az Egyesült Királysággal a rendezett kiválás feltételeiről - figyelmeztetett Kris Peeters belga gazdasági miniszter.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Sok új munkahelyet teremtett a Juncker-terv »