A jegybankok is hibásak az alacsony növekedésért

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Továbbra sem várható a világgazdasági növekedés gyorsulása a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán kiadott jelentése szerint.

Az OECD évente kétszer - május-júniusban és novemberben - adja ki a világgazdaság kilátásaival foglalkozó kiadványát, és évente kétszer - február-márciusban és szeptemberben - az ezeket felülvizsgáló közbülső jelentést.

A jegybankok is tehetnek róla

A legfrissebb becslés szerint a világgazdaság idén 2,9 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal nő a tavalyi 3,1 százalék után. Az OECD megállapította: a jegybankok által szerte a világon folytatott túl laza monetáris politika torzulásokat okoz a pénzpiacokon.

Ahhoz, hogy ez a fajta monetáris politika hatékony legyen, megfelelő fiskális politikára is szükség van, olyanra, amely segíti a növekedést ösztönző fogyasztás fellendítését - fejtette ki az intézmény.

Javított számok

A mostani köztes jelentésben az Egyesült Államok és Kanada hazai össztermékének (GDP) a várható növekedését és a brazil gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzést módosították jelentősen júniushoz képest: az amerikai és a kanadai növekedést 0,4, illetve 0,5 százalékkal lefelé, a brazilt 1,0 százalékkal fölfelé.

Ez azt jelenti, hogy az OECD várakozása szerint idén mindössze 1,4 százalékkal nő az amerikai GDP, míg a brazil visszaesés 3,3 százalék lesz a tavalyi csaknem 4 százalék után.

Jövőre már csak 0,3 százalékos csökkenést vár Brazíliában a párizsi székhelyű nemzetközi szervezet. Az Egyesült Államokban hiába nőtt robusztusan a foglalkoztatottak száma és a fogyasztás, a beruházások volumene gyenge - írta az OECD. A kereslet jövőre várhatóan tovább fog bővülni, de így is elmarad a historikus standardoktól - tette hozzá.

Bajban a britek és az olaszok?

Ami a 2017-re szóló előrejelzést illeti, az OECD jelentősen lefelé módosította a brit és az olasz növekedést is júniushoz képest: Nagy-Britanniában már csak 1,0 százalékos bővülésre számít a korábbi 2,0 százalék helyett, Olaszországban pedig 0,8 százalékra a júniusi 1,4 százalék után.

Ennek oka a szigetország esetében az EU-tagság elutasítása (Brexit) utáni bizonytalanság, ami az OECD értékelése szerint komoly lefelé ható kockázatként jelenik meg.

Az előrejelzés szerint az euróövezetben idén 1,5 százalék, jövőre 1,4 százalék lesz a növekedés a tavalyi 1,9 százalék után. A német gazdaság - amely tavaly 1,5 százalékkal nőtt - az OECD várakozása szerint idén 1,8 százalékkal, jövőre 1,5 százalékkal bővül.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megugrott a csődvédelmi kérelmek száma »