A kereskedelmi vámok miatt aggódik a Fed

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Aggályokat fogalmaz meg ugyan a Fed Bézs Könyve a külkereskedelmi védővámok bevezetésének esetleges hátrányos következményei miatt, de nem lát okot arra, hogy ez letérítse az amerikai gazdaságot a "szerény vagy mérsékelt" ütemű növekedési pályáról, amelyet segít a robusztus vállalati hitelfinanszírozás és a növekvő lakossági fogyasztás, bár fékez a szűkülő munkaerőpiaci kínálat.

A vámok miatt aggódnak

A gazdasági szereplők szubjektív helyzetértékelésén alapuló idei harmadik helyzetelemzésében az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed a március eleje óta tartó időszakra vonatkozóan is a már megszokott "szerény vagy mérsékelt" szóhasználattal jellemezte a gazdasági növekedés ütemét az Egyesült Államokban.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A Fed monetáris politikai döntéshozóinak elemzésében új tényezőként jelentkezett, hogy gazdasági szereplők aggályaikat fejezték ki a védővámok esetleges hátrányos hatásai miatt. A Fed tizenkét regionális körzetéből kilencben jelezték a megkérdezett gazdasági szereplők aggodalmukat a vámtételek esetleges megemelése miatt.

Külön is elégedetlenségüknek adtak hangot az üzletemberek az acél- és alumíniumimportra kivetett vámok következtében megemelkedett beszerzési költségek miatt. A dokumentum megjegyzi, hogy az importvámok miatti aggodalom jóval nagyobb súllyal szerepel a gazdasági szereplők szubjektív helyzetmegítélésében, mint a Trump-adminisztráció által bevezetett adócsökkentés.

Maradhat a szigor

A többi makrogazdasági szempontot viszont nagyjából a megszokott módon és súllyal értékelték. A bérnövekedést továbbra is "visszafogott" mértékűnek minősítették, amely "nem növekedett" a korábbiakhoz képest, csakúgy, ahogy az inflációs nyomás sem.

A munkaerőpiacon pedig a már kialakult helyzetnek megfelelően változatlanul hiány tapasztalható a szakképzett munkaerőből. Az előző Bézs Könyv leginkább a munkaerő-piaci kínálat szűkülését megfogalmazó szigorúbb megállapításaiban tért el a korábbi értékelésektől.

A gazdasági növekedés azonban az előzőhöz hasonlóan a mostani értékelés szerint is minden felsorolt nehézség ellenére zökkenőmentesen, a megszokott pályán halad tovább. Ezzel kapcsolatban semmilyen kétséget nem támaszt az elemzés.

Összességében a Bézs Könyv megállapításai alapján nem túl valószínű, hogy változna a piac megítélése a Fed monetáris szigorításának idei várható ütemezéséről - vélik szakértők.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A húsimporttal enyhíti Kína a viszályokat »