A Keszeg szerint ez az ortodoxia teljesen virtigli

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Faragó József - Tőzsdefórum. Virtigli ortodox gazdaságpolitikai csomagot ismertetett az unortodoxiáról elhíresült nemzetgazdasági miniszter. A 400 milliárdos megszorítás és a 150 milliárdos játéktér bővítés elegendőnek tűnik a jövő évi költségvetés kiigazítására. És megnőtt az IMF megállapodás esélye.

Várható volt a mai bejelentés, mondhatni, törvényszerű a kormány növekedési előrejelzésének csökkentése – mondta Keszeg Ádám, a Raiffeisen elemzője, hozzátéve: még a mostani 1 százalékos előrejelzés is túlzottan optimistának tűnik. A Magyar Nemzeti Bank 0,7 százalékkal számol, a Raiffeisen prognózisa pedig 0,5 százalékos. Szerinte az államháztartási hiánycél emelése is érthető, s bár közel esik a 3 százalékos Maastricht-i tűréshatárhoz, de menedzselhető.

Mint mondta, igazából az kelthetett meglepetést, hogy az unortodoxiáról elhíresült nemzetgazdasági miniszter ezúttal kizárólag ortodox elemeket tartalmazó, mainstream gazdaságpolitikai csomagot ismertetett. Amire egyébként a forint erősen és kedvezően reagált, köszönhetően elsősorban annak, hogy a jegybanki adóztatás tervéről lemondott a kormány. Figyelmet érdemel még az EU-társfinanszírozás 15 százalékról 5 százalékra csökkentése is, ez ugyanis az uniós projektek folytatódását feltételezi, s arra utal, hogy a kormány szándékai szerint megállapodik az EU/IMF párossal.

Nem okozott meglepetést a csomag, hiszen egyes elemei már napok óta szivárogtak – vélekedett Gabler Gergely, az Equilor senior elemzője, mondván, fontos körülmény, hogy olyan ortodox intézkedésekről van szó, melyek mindegyike elnyerheti az IMF tetszését. Annál is inkább, mert a 400 milliárdos megszorítás és a hiánycél emeléséből adódó 150 milliárd forintos játéktér bővülés együttesen elegendő a jövő évi költségvetés kiigazítására. Ezáltal nő a Nemzetközi Valutaalappal való megállapodás esélye.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az IMF a korrekció kockázatára figyelmeztet »