A legrosszabbra is felkészülnek a Brexit miatt

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

Hetek óta az Egyesült Királyság Unióból való kilépésének esélyét latolgatja a világ, a szakértők többsége valószínűbbnek tartja a maradást. Természetesen a játszma még nem dőlt el, a gazdasági elemzők pedig minden lehetőségre felkészülnek. Ezt tették a Fidelity elemzői is, akik 5 pontban foglalták össze, milyen következményei lehetnek egy esetleges Brexitnek a pénzvilágra.

A font mindenképpen esni fog

A népszavazáshoz közeledve valószínűleg csökkenni fog a font árfolyama, főleg, ha nő a kiválás esélye. A font dollárral szembeni árfolyama a pénzügyi válság óta a legalacsonyabb szinten van, és ha a Brexit bekövetkezik, akkor a Fidelity arra számít, hogy a font/dollár árfolyam nagy lendülettel áttörné az 1,40 dollár határt, mely alá pedig harminc éve egyetlen alkalommal sem süllyedt. Ez növelné a bevételüket nem fontban realizáló vállalkozások vonzerejét.

A font külpiaci vásárlóerejének csökkenése nyomán akár azt a jelenlegi konszenzusos véleményt is felül kellene vizsgálni, mely szerint az Egyesült Királyság inflációja és kamatai belátható ideig a jelenlegi alacsony szinten maradnak. Ha ez bekövetkezik, a minősítő ügynökségek a leminősítés előtt álló országok figyelőlistájára tehetné az Egyesült Királyságot.

Megfizethetetlenek lennének a lakások Londonban

A szakemberek arra számítanak, hogy a népszavazás előtt a font veszíteni fog az értékéből a többi devizával (főleg az USA dollárral) szemben, mivel a befektetők csökkenteni fogják fontban jegyzett kitettségüket. Ez gyakorlatilag a meglévő ingatlaneszközök relatív értékének csökkenésével jár majd, ugyanakkor rövid távon jó lehetőséget is teremthet a piacra belépni kívánó külföldi befektetők számára.

A gyenge font és a még gyengébb euró az elmúlt években jelentősen megnövelte az európai ingatlanok értékét az dollárban befektetők szemében. Semmi nem bizonyítja, hogy a globális befektetők nagy számban vonulnának ki az Egyesült Királyság ingatlanpiacáról, éppen ellenkezőleg: az Egyesült Királyság ingatlanpiacán folyamatosan nő a régiókon átívelő (globális) befektetők jelentősége. A befektetői szándékot vizsgáló legutóbbi, 2016. januári INREVInvestorIntentionSurvey szintén azt jelezte, hogy a Brexit veszélye ellenére a globális befektetők a jövőben is célkeresztben tartják az Egyesült Királyság piacát.

Az államkötvények ralija tovább nyomná a fontot

A Brexitről folytatott vitának már eddig is számottevő piaci hatása volt, főleg a font árfolyamának és a brit államkötvények („Gilts”) hozamának csökkenése, valamint a sterlingben jegyzett kötvények viszonylagos gyengesége révén. Alapvetően abból indulnak ki a szakértők, hogy a népszavazást a kormány nyeri, és a brit államkötvények gyengülnek a kockázatos eszközök, főleg a banki részvények javára, ezt követően pedig emelkedésnek indul a font árfolyama is. Ha a szavazók az ország kiválása mellett döntenek, az szerintünk kellő támogatást nyújt a Gilt-piacnak.

A Fidelity arra számít, hogy a népszavazást követő bizonytalanság a növekedés szempontjából lefelé mutató kockázatot tartogat majd, melynek hatására tovább maradhatnak alacsonyak a kamatlábak.

Bár fennáll annak a kockázata, hogy a sterling tartós gyengesége felfelé nyomja az Egyesült Királyság inflációját, a lefelé mutató növekedési kockázatra olyan, ellensúlyozó tényezőként tekintünk, mely kordában tarthatja az inflációt.

Ami a Gilt-görbét illeti, a Fidelity szerint az árfolyam először biztonságba menekül, ami később az egész görbét érintő – immár meredekebb ívű – raliba csap át. Ez a tartósan alacsonyabb irányadó kamatlábra vonatkozó várakozásokat tükrözné, és laposabbá tenné a görbe rövidebb lejáratú végét, míg a hosszabb lejáratú végébe nagyobb kockázati prémium (vagyis az Egyesült Királyság államkötvényeinek magasabb kockázata és az inflációs bizonytalanság miatti prémium) épülne be. A Brexit a költségvetési és a folyó fizetési mérleg hiánya és a külföld által a gazdaságba vetett bizalom gyengülése miatt valószínűleg még nagyobb nyomás alá helyezné a fontot.

A GDP-t nem féltik
Ami a GDP-t illeti, a fogyasztásra gyakorolt hatások egyelőre nem ismertek, de a fogyasztói bizalom megroppanása valószínűleg némi gyengülést okozna. A Brexit a fokozott politikai és gazdasági bizonytalanság miatt bizonyosan visszaveti a beruházási kedvet. A GDP-t hosszú távon alakító tényezők alapján a kiválás súlyos esetben akár 1 százalékkal is csökkenthetné a növekedést. Azonban az alacsonyabb árfolyammal párosuló gyengébb belföldi kereslet azt is jelentené, hogy a nettó export javul, és részben ellensúlyozni tudja a beruházások visszaesését.

Ha a britek nem, a skótok sem maradnak

A beruházások és a kereskedelem biztosan visszaesnének az Egyesült Királyság és az EU közötti politikai alkudozás hatására. Ez a folyamat évekig is eltartana, és feleslegesen vonná el a figyelmet és az erőforrásokat a vállalkozások és közintézmények napi működtetésétől. Feltételezhető, hogy felmerülne egy újabb skót népszavazás kérdése is, tekintve, hogy a skót parlament jelenlegi kormányzó pártja, a Scottish National Party azt mondhatná, a Brexit nem tükrözte az inkább EU-barát skót választók véleményét.

Aki a kilépés mellett kampányol, annak le kell küzdenie az emberek ösztönös félelmét a bizonytalan kimenetelű dolgoktól és – jelen esetben – a munkanélküliség várható növekedésétől. A status quo, vagyis az éppen fennálló rend mindig vonzóbbnak tűnik majd a választók számára, főleg a gazdaság fejlődésével jellemezhető időszakokban (amilyen a jelenlegi is).

+1 Ha mégis maradnak – minden valószínűséggel maradni is fognak

A közvélemény-kutatások és a fogadóirodák szerint továbbra is a bennmaradás a népszavazás valószínűbb kimenetele, ennek ellenére a piac legalábbis részben mégis beárazott már egy diszkontot a kisebb valószínűséggel bekövetkező Brexit miatt.

Az anekdotikus bizonyítékok azt sugallják, hogy a befektetők egészen a végeredmény közzétételéig ülnek majd a készpénzen – ha tehát az ország nem lép ki az Unióból, jelentős mennyiségű készpénz fog visszaáramlani a fontban jegyzett, kockázatos eszközökbe. Ebben az esetben arra számítanak a szakértők, hogy a belföldi ciklikus részvények a közelmúltban tapasztalt trend fordítottja során jobb teljesítményt nyújtanak majd, mint a defenzív, minőségi papírok.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Burús jövőt lát a gazdaság előtt a horvát jegybank »

4IG 609 (-0,98 ) AKKO Invest 458 (-0,22 ) ANY 1215 (-1,22 ) APPENINN 350 (2,34 ) CIGPANNONIA 206 (8,42 ) CyBERG 1200 (0,84 ) DELTA 99 (2,92 ) Duna House A 3200 (1,91 ) EHEP 2500 (0,81 ) FUTURAQUA 67 (-1,04 ) GSPARK 3240 (0,93 ) KULCSSOFT 1490 (-0,67 ) MASTERPLAST 606 (0,33 ) MOL 1804 (-1,64 ) MTELEKOM 383 (0,26 ) NORDTELEKOM 29 (-0,68 ) NUTEX 29 (-2,35 ) ORMESTER 11500 (-4,96 ) OTP 10830 (0,65 ) OTT1 191 (-3,54 ) RICHTER 6635 (-0,97 ) SET Group 71 (1,43 ) WABERERS 870 (-0,23 )