-->

A magas infláció ellenére bizakodó az indiai jegybank

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A kitartóan magas infláció dacára változatlan szinten hagyta az irányadó kamatot, de javított gazdasági előrejelzésén pénteken az indiai jegybank.

Az indiai központi bank monetáris döntéshozó testülete immár harmadik egymást követő ülésén tartotta változatlanul 4,0 százalékon az irányadó refinanszírozási kamatlábat, összhangban az elemzői várakozásokkal. Egyúttal jelezte, hogy fenntartja az alkalmazkodó monetáris politikát. A jegybank javította gazdasági előrejelzését arra hivatkozva, hogy visszatért a fogyasztói bizalom, és az új koronavírus elleni hatásos védőoltások kifejlesztésének köszönhetően kedvezőbbé váltak a kilátások.

A központi bank immár arra számít, hogy a folyó pénzügyi évben 7,5 százalékkal csökken a bruttó hazai termék (GDP). Októberben még 9,5 százalékos visszaesést prognosztizáltak a jegybank elemzők. Indiában április 1-től a következő év március 31-ig tart a pénzügyi év. A folyó pénzügyi év első negyedében, április-júniusban éves összevetésben 23,9 százalékkal, a másodikban pedig 7,5 százalékkal csökkent a GDP, így technikai recesszióba került az indiai gazdaság. India kormánya március végén a világ legszigorúbb intézkedéseit vezette be, hogy megfékezze a gyorsan terjedő koronavírus-járványt.

Ennek hatására azonban drasztikusan csökkentek a háztartások kiadásai és a magánbefektetések, valamint összeomlott az export. A korlátozásokat május közepén kezdte el feloldani a kormány. A legfrissebb adatok szerint a több mint 1,38 milliárd lakost számláló Indiában meghaladta a 9,5 milliót a SARS-CoV-2 koronavírussal igazoltan megfertőződöttek száma, a halottak száma pedig a 139 ezret. A fertőzöttek számát tekintve India a második helyen áll az Egyesült Államok mögött.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Töredékére esett a Ciprusra látogató turisták száma tavaly »