A mai lakásárak mellett nem sokra megyünk a CSOK-kal

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A CSOK 2015-ös bevezetése és a lakáspiaci áfa 2016-os csökkentése óta jelentős áremelkedés történt az ingatlanpiacon. A GKI megvizsgálta, mely településtípusokat érintette erőteljesen a lakásárak növekedése, hol tűntette el a CSOK hatását, és hol van még érdemi szerepe a támogatásnak.

Településtípus szerinti bontásban a használt lakások esetében a budapesti vevők jártak a legrosszabbul az elmúlt évek árváltozásával.

Aránytalan növekedés

A három gyerek után felvehető CSOK több mint 3-szorosával, 7,2 millió forinttal nőtt egy átlagos, 60 négyzetméteres használt budapesti ingatlan ára. Vagyis a legmagasabb összegű CSOK is csak kevesebb, mint 10 százalékát fedezi egy átlagos, használt budapesti ingatlan árának, míg a megyeszékhelyeken a lakásár 18 százalékát adja a CSOK.

A városoknál és a községeknél valamivel kedvezőbb a kép, ezeken a településtípusokon az árnövekedés „csak” az egy gyerekes kedvezményt emésztette fel. Összességében a városok esetében a három gyermek után igényelhető CSOK a teljes használt lakásár negyedét, község esetén a 37 százalékát fedezi. 

Az új lakásoknál sem jobb a helyzet

Az új lakások esetén is Budapestet érintette leginkább a lakásárak növekedése, a 10 millió forintos CSOK kétharmadát felemésztette a lakásárak emelkedése.

A megyeszékhelyeknél ez az arány 34 százalék volt, míg a városok és községek esetében a 20 százalékot haladta meg. Ezáltal 2017-ben egy új építésű lakás árának harmadát fedezte a 3 gyerekes CSOK Budapesten, a többi településtípus esetén pedig a felét haladta meg.

Kétséget kizárólag döntő erejű lehet a harmadik gyermek bevállalásánál a 10 millió forintos CSOK, mivel Budapesten még a 2017-es átlagáron számolva is megközelítőleg 15 négyzetméter pluszt (egy nagyobb szobát) jelentett, azonban ez a hatás elmarad a 2015-ös 25 négyzetmétertől.

Dübörög az újlakáspiac, tovább nőnek az árak
"2017 egészében 14 389 új lakás épült Magyarországon, 44 százalékkal több, mint egy évvel korábban, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma pedig 20 százalékkal 37 997-re nőtt" - idézte Földi Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója a KSH pénteken megjelent gyorstájékoztatójának adatait. A szakértő szerint idén sem áll meg az új lakások drágulása.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Befektetői lakáseladási hullám indulhat Budapesten »