-->

A menekültügyről vitáztak az osztrák választás legesélyesebb jelöltjei

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Elsősorban a menekültügyről, továbbá szociális kérdésekről szólt az osztrák parlamenti választásokon legesélyesebb három párt elnökének televíziós vitája, amelyet pénteken, pontosan egy hónappal a választás előtt rendeztek a felső-ausztriai Linzben.

Nyilvános szópárbaj

A vita az egyetlen olyan nyilvános szópárbaj volt, amelyen Christian Kern, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) és Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke együtt vett rész.

A vita mintegy ezerfős publikum előtt zajlott, a televízió élőben közvetítette. Jellemzően a menekültügy, a bevándorlás, az oktatás, a gazdaság és az adók kérdéséről esett szó. 

Bevándorlás korlátozása

Sebastian Kurz kiállt a bevándorlás korlátozása mellett. Meglátása szerint illúzió azt hinni, hogy a származási országban nyújtott segítség megoldhatja a migráció problémáját. Úgy vélte, hogy a legtöbb bevándorló nem a legszegényebb, hanem "kicsit fejlettebb" országokból érkezik.

Kurz kiért arra is, hogy Hans Peter Doskozil szociáldemokrata védelmi miniszterrel a migráció kérdésében jobban együtt tudott dolgozni, mint a kancellárral.

Heinz-Christian Strache inkább a menekülteknek nyújtott természetbeni juttatásokat növelné a pénzbeli támogatás helyett. Egyúttal leszögezte, hogy a menekültügyi konvenció azt írja elő, hogy az első biztonságos országban kell maradnia az embereknek. Az FPÖ vezetője megjegyezte, hogy a néppárt a szabadságpárt álláspontját "másolja" menekültügyben.  

A két politikus egyhangúlag kiállt a szigorúbb határellenőrzést mellett. 

Tehermentesítés jegyében

Christian Kern kancellár egyetértett a földközi-tengeri menekültútvonal lezárásával, azonban elsősorban a szociális igazságosság és az oktatás témáira koncentrált. Arra hívta fel vitapartnerei figyelmet, hogy az oktatás kérdését ne csak a bevándorlás szempontjából elemezzék.

Hangsúlyozta, hogy az SPÖ gazdasági és adóügyi javaslatai a néppárti és a szabadságpárti tervekkel szemben "komoly és finanszírozható" elképzelések, amelyek tehermentesítik a kisebb jövedelemből élőket is. 

A jelöltek egyetértettek abban, hogy a digitalizáció kihívásokat és lehetőségeket egyaránt jelent, és az ország ezen a területen elért sikereiről beszéltek. Kurz arra figyelmeztetett, hogy nem szabad csakis a digitalizáció negatív oldalát nézni, hiszen ugyan szűnnek meg emiatt munkahelyek, de egyúttal újak is lesznek. 

Koalíciós együttműködés

A Der Standard című lap értékelése szerint a mintegy másfél órás vita alatt tartalmilag alig hangzott el új megállapítás vagy támadás, és arra sem kapott a hallgatóság egyértelmű választ, hogy milyen koalíciós együttműködés várható a választásokat követően. 

A Kurier című lap kedélyes és laza hármas párbajnak nevezte a vitát, amely szerinte "meglepően civilizáltan" zajlott.

Az egész vita során érződött, hogy a néppárt és a szabadságpárt nemcsak a bevándorlás kérdésében képvisel közös álláspontot, hanem például az oktatásügy területén is - írja a lap. 

A Die Presse című lap kommentárjának szerzője úgy vélte, hogy a vita nem volt igazán támadó hangvételű, hiszen a három vitapartner közül kettőnek majd a választásokat követően koalíciót kell kötnie egymással. 

Egy hónappal a választás előtt a felmérések továbbra is határozott néppárti előnyt mutatnak, a második-harmadik helyért pedig szoros szociáldemokrata-szabadságpárti küzdelmet jeleznek előre. A héten bemutatott felmérések szerint a legtöbb osztrák választó még mindig a néppárti-szabadságpárti koalíciót részesítené előnyben, ugyanakkor növekedett a jelenlegi szociáldemokrata kancellár, Christian Kern bizalmi indexe is.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Felépülés az osztrák foglalkoztatás számára »