-->

A mi atomerőművűnkben tanulnak a Vietnámiak

| olvasási idő: kb. 1 perc

A Paksi Atomerőmű gyakorlóközpontját hasznosító nemzetközi együttműködésről is beszámolt Magyarország a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsi ülésén hétfőn Bécsben.

A Paksi Atomerőmű gyakorlóközpontját hasznosító nemzetközi együttműködésről is beszámolt Magyarország a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsi ülésén hétfőn Bécsben.

Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára a 35 tagú kormányzótanács tagjaként tartott felszólalásában beszámolt arról, hogy száz vietnámi szakember számára kezdődik szeminárium szerdán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen és a Paksi Atomerőműben.

A gyakorlóközpontban inaktív, sugárzásmentes körülmények között gyakorolhatók a karbantartási és szerelési feladatok olyan berendezéseken, amelyek valós blokkon működés vagy karbantartás közben is csak részlegesen, vagy egyáltalán nem közelíthetők meg.

A felszólalás írásos szövege szerint az államtitkár hétfőn Magyarország képviseletében ismét megerősítette a felajánlást további nemzetközi képzésekre.

Kovács Pál emlékeztetett, hogy júniusban Amano Jukija NAÜ-főigazgató Magyarországon tett látogatást. Az államtitkár ezzel kapcsolatban kiemelte: Magyarország osztja a NAÜ célját, hogy szélesítsék és elmélyítsék a nukleáris biztonság terén a nemzetközi együttműködést.

Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít a nukleáris energia biztonságos felhasználásának, és elkötelezett amellett, hogy a legmagasabb biztonsági színvonal valósuljon meg a világon mindenhol - hangsúlyozta.

Kovács Pál az MTI-nek kiemelte: Amano Jukija a kormányzótanács ülését megnyitó beszédében beszámolt arról is, hogy az ügynökség becslése szerint a jövőben is tovább növekszik az atomenergia felhasználása a világon. 2030-ra legkevesebb 25 százalékkal 456 gigawattra , de akár 100 százalékkal 740 gigawattra is emelkedhet az atomenergia-termelési kapacitás. Ez a szám 6-8 százalékkal alacsonyabb, mint a fukusimai baleset előtti becslések, de a tendencia változatlanul növekvő - mondta az államtitkár.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megkapta Paks a létesítési engedélyt »