-->

A migránsok miatt csökken a német átlagéletkor

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Németországban 24 évig tartó emelkedés után 2015-ben csökkent az átlagéletkor, ami kizárólag a lakosság nem német állampolgárságú része, legfőképpen a válsággal sújtott országokból érkezett menekültek demográfiai összetételének tulajdonítható - közölte kedden a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

A számok magukért beszélnek

A kimutatás szerint 2015 végén 44 év és 3 hónap volt a németországi lakosság átlagéletkora, ami 1 hónapos csökkenés a 2014 végén regisztrált 44 év 4 hónaphoz képest. Az újraegyesítés évében, 1990-ben 39 év 3 hónap volt az átlagéletkor, és azóta folyamatosan növekedett.

A lakosság német állampolgárságú részének átlagéletkora továbbra is emelkedik, 2015 végén pontosan 45 év volt, az egy évvel korábbi 44 év 10 hónap után. A lakosság nem német állampolgárságú részének átlagéletkora 37 év 5 hónap volt a vizsgált időpontban, ami 1 éves és 4 hónapos csökkenés a 2014 végén regisztrált 38 év 9 hónaphoz képest.

Különösen a válsággal vagy polgárháborúval sújtott Afganisztánból, Eritreából, Irakból, Iránból, Nigériából, Pakisztánból, Szomáliából és Szíriából érkezettek körében csökkent az átlagéletkor, 3 évvel és 1 hónappal 26 év 5 hónapra. A túlnyomórészt fiatal emberek erőteljes beáramlása ezekből az országokból azzal a következménnyel járt, hogy csökkent a lakosság külföldi részének és a lakosság egészének átlagéletkora - emelte ki a Destatis. Németországban 2015 végén 82,2 millióan laktak, köztük 17,1 millió úgynevezett migrációs hátterű ember.

Ausztria már a legrosszabbra készül

Az olasz-osztrák határon található Brenner-hágónál felépített, határ menti átléptető rendszer bármikor beüzemelhető, ez Ausztria számára az utolsó megoldás - mondta Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter a Kurier című lap hétfői számában arra a kérdésre, hogy Ausztria felkészült-e az Olaszországból érkező nagyobb menekültáradatra.

A lap megjegyezte, hogy a "határzárnak" drámai következménye lehet a turizmusra, a gazdaságra és az ingázók mindennapjaira.

A miniszter a hétfőn megjelent nyilatkozatában úgy vélte, hogy a 2015-ös évhez hasonlóan Ausztria, Olaszország közvetlen szomszédjaként igen kiszolgáltatott helyzetben van. "Nem ismétlődhetnek meg a 2015-ös év eseményei" - szögezte le.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés