A Moody's kettőt javított Görögország megítélésén

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Moody's nemzetközi hitelminősítő két fokozattal felminősítette Görögország adósbesorolását, aminek hatására a 10 éves görög kötvényhozam 2006 óta a legalacsonyabb szintre esett.

A Moody's "B3"-ról B1"-re javította a görög adósbesorolást, mert úgy látja, hogy Athén előrehaladást ért el a vállalt reformok végrehajtásában. A most megadott "B1" kategória azonban még mindig erősen spekulatív besorolásnak minősül. A minősítésnek további három kategóriát kell javulnia ahhoz, hogy elérje a befektetésre ajánlott szint alsó határát, ami "Baa3". A Moody's döntésére a 10 éves görög kötvényhozam 3,60 százalékra, 2006 januárja óta legalacsonyabb szintre süllyedt hétfőn. A görög adósságkezelő ügynökség (PDMA) hétfőn bejelentette, hogy a tervek szerint néhány napon belül 10 éves lejáratú kötvényt bocsát ki.

Athén ezzel másodszor teszteli a pénzpiacok bizalmát a görög kötvények iránt tavaly augusztus óta, amikor kifutott a nemzetközi támogatási program. Görögország idén januárban 5 éves lejáratú adósságpapírokat adott el 2,5 milliárd euró értékben, jelentős kereslet mellett.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Várható volt, nincs előnyös helyzetben a bankrendszer »