A német cégekre továbbra is számíthatunk

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 4 perc

A Bisnode Fizetési Tapasztalat program az üzleti partnerek fizetési szokásainak részletes információit gyűjti. Egy adott cégről rendelkezésre álló számlainformációkat a Bisnode összesíti és kumulált formában megjeleníti céginformációs és cégminősítő szolgáltatásaiban. A továbbiakban 21 európai ország 2015. évi adatait adjuk közre két részletben, első alkalommal Belgium, Hollandia, Franciaország, Németország, Spanyolország, Portugália, Törökország, Görögország, Bulgária és Olaszország  iparágait vizsgálva.

Így alakult a rangsor

A Bisnode által gyűjtött számlafizetési információk nemcsak hazai, hanem a cégcsoport nemzetközi tevékenységének köszönhetően egyes európai vállalkozások számlafizetési morálját is figyeli. Megtudható, hogy az adott vállalkozás milyen határidővel, mekkora késéssel egyenlíti ki számláit, összehasonlítva azokat az iparág többi szereplőjével.

A német cégek reagáltak legjobban a nehezebb gazdagsági időszakban, őket a holland vállalkozások követik. A legkevésbé a lengyel, spanyol és angol cégek tudtak alkalmazkodni a megváltozott piaci környezethez. A legjobb teljesítmény  Magyarországon és Csehországban volt megfigyelhető, ahol 7,5 százalék illetve 7,4 százalékal javult a „jól fizető” cégek aránya 2014 és 2015 közötti időszakban. Míg a leggyengébb teljesítmény Görögországban és Finnországban volt megfigyelhető.

Forrás: Bisnode

Forrás: Bisnode

Forrás: Bisnode

Belgium

A párizsi terror támadások után négy hónappal bekövetkező belgiumi robbantás ellenére is a gazdasági aktivitás az előzetes várakozások ellenére sem csökkent. Az események hatására lassulás volt várható a növekedés ütemében, hiszen a határokon szigorodtak a szabályok és ezáltal csökkentek is az átlépések. Rövid időtartamra visszaesést prognosztizáltak kifejezetten a turizmus, vendéglátás és rendezvények iparágakban. Ugyanakkor növekedést az elektronikus kereskedelem, elektronikus szolgáltatások területén.

Annak ellenére pozitívnak mondható Belgium fizetési szokásainak alakulása, hogy némileg csökkent az időben fizető cégek aránya a 2014-es adatokhoz képest, de még így is az európai átlag fölötti eredménnyel büszkélkedhetnek.

Forrás: Bisnode

Hollandia

Hollandiában a foglalkoztatottak száma az elmúlt évek során 105.000-re nőtt, melynek a nagy része a szakmai, tudományos, technológia és adminisztrációs szektorba került. Meglepő módon a munkanélküliségi ráta viszont növekedett 6,5 százalékra az előző évi 6,2  százalékról.

Az országra jelentős kihatással lehet a brittek EU-ból való kilépése, hiszen Hollandia egyik legnagyobb üzleti partnere az Egyesül Királyság. Hollandia harmadik legnagyobb export és negyedik legnagyobb import országa a Szigetország.

Hollandiában az előző évekhez képest továbbra is magas a határidőben fizető cégek aránya, a 54,1 százalékos eredménye több, mint 16 százalékal jobb az európai átlagnál. Azon cégek aránya pedig, akik 90 napot meghaladó késedelembe esnek csupán 1,2 százalék.

Forrás: Bisnode

Franciaország

A késve fizetések aránya az elmúlt 10 évben folyamatosan növekedett Franciaországban, és mostanra elérte a 13,6 napot átlagosan. A cégek nagy része szenved a cash flow-ban így keletkező közel 15 billiós réstől, ezért a kormányzat döntéseket hozott a helyzet javítására.

Először is, azon cégek, akik nem tudják betartani a fizetési határidőket, magasabb büntetéseket kapnak.

Másodszor az 5000 fő fölötti alkalmazottal rendelkező cégeknek 2017. január 1-től át kell térniük az elektronikus számlázásra. A közepes méretű (250-4999 főt foglalkoztató) cégeknek 2018-tól, míg a kis vállalkozásoknak (10-249 alkalmazottnál) 2016-től.

Forrás: Bisnode

Oldalak: 1 2

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Változatlanul fogyatkoznak a cégek Magyarországon »