A nők is jócskán kiveszik a részüket a gazdaság fellendítéséből

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Bisnode Index of Women Influence - BIWI - egy oyan egyedi statisztikai mérőszám, ami lehetővé teszi az egyes országok összehasonlítását az alapján, hogy a nők milyen befolyást gyakorolnak az adott ország gazdaságára. Az indexben ezt a befolyást 4 mutató segítségével határozzák meg: a női tulajdonosok aránya a cégszámok, az alkalmazottak létszáma, illetve az árbevétel és a nettó nyereség tekintetében.

A BIWI számításának az alapja, hogy a női tulajdonban lévő cégeket viszonyítják az adott országban működő összes céghez képest. Ezt az arányszámot utána feszorozzák a női tulajdonban lévő cégek üzleti értékével, amit a létszám, bevétel és nettó nyereség alapján határoznak meg.

Második helyen a magyar nők

Az elemzésben 11 Bisnode ország adatai szerepelnek. A vizsgált országok esetében a női cégtulajdonosok által gyakorolt befolyásoló szerep átlagos értékét a 100-as értékkel határozták meg, ami a BIWI alapját is adja. 

A 100 feletti értékkel rendelkező országok esetében a női tulajdonosok meghatározóbb szerepet töltenek be a belföldi gazdaságban a 11 ország átlagához képest, míg a 100 alatti érték esetében kevésbé jelentős szerepről beszélhetünk.

Forrás: Bisnode

A BIWI alapján a legnagyobb hatást a belföldi gazdaságra a szlovén női cégtulajdonosok gyakorolják.

Őket követik a magyar vállalkozók, de az osztrákok és a németek is szintén átlag feletti BIWI értékkel rendelkeznek.

Az elemzésben részt vevő további 7 ország teljesítménye ilyen tekintetben elmarad az átlagos BIWI értéktől.

Jelen vannak a női vezetők

A rangsor segítségével összehasonlítható a női cégtulajdonosok aránya a teljes gazdaságban, különböző szempontok szerint. 

Az eredmények tekintetében elmondhatjuk, hogy a magyar női cégtulajdonosok aránya a legnagyobb cégszámok és alkalmazottak létszáma szerint, ugyanakkor a legnagyobb bevétel és a nettó nyereség tekintetében már a szlovén női tulajdonosok vezetik a listát - olvasható a Bisnode elemzésében.

Forrás: Bisnode

Számok tükrében

Az alkalmazotti létszám és a cégszámok arányát megvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a listázott országok közül Norvégiában, Ausztriában és Lengyelországban a női tulajdonossal rendelkező cégek átlagosan több munkavállalót foglalkoztatnak.

Norvégiában ez az adat 21 százalékkal magasabb, mint az országos adat.

Forrás: Bisnode

Amennyiben az árbevétel és a nettó nyereség összefüggéseit keressük a hölgy tulajdonosok vállalkozási között, akkor megállapítható, hogy az osztrák női cégvezetők társaságai 13 százalékkal az országos átlag feletti árbevétellel büszkélkedhetnek.

Szlovénián kívül az összes többi vizsgált országban ez az arány jelentősen alacsonyabb a másik nem által vezetett cégekhez képest.

Forrás: Bisnode

A lista élén a szlovén cégtulajdonosok állnak, hiszen a nettó nyereség cégszámokhoz viszonyított arányában ők 9 százalékkal az országos átlag feletti profitot realizáltak legutolsó beszámolóikban - írta a Bisnode.

Forrás: Bisnode

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Íme a foglalkoztatottak munkahelyi helyzete »