A nyár sem hozott kilábalást - júniusban is padlón a vendégforgalom

| forrás:
Központi Statisztikai Hivatal
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

2020. júniusban a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 93, a belföldi vendégek által eltöltötteké 59%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

Az összes vendégéjszaka 87%-át a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 77%-kal volt kevesebb. A járvány miatti korlátozások május végi feloldásának köszönhetően a vendégéjszakában mért belföldivendég-forgalom júniusban dinamikusan, több mint négyszeresére nőtt az előző hónaphoz viszonyítva.

2020. júniusban az előző év azonos hónapjához képest:[1]

  • A külföldi vendégek és vendégéjszakák száma 93%-kal visszaesett. A szálláshelyekre érkezett 41 ezer vendég 101 ezer vendégéjszakát töltött el. Az éjszakák száma a panziókban elérte az előző év azonos hónapjában mért érték ötödét, a többi szállástípusban 3−14% között volt. A legnagyobb mértékű, 98%-os csökkenés Budapesten történt, a Balatonnál az előző év júniusi forgalom kevesebb mint tizede realizálódott.   
  • A belföldi vendégek száma 60, a vendégéjszakáké 59%-kal visszaesett. A vendégszám 285 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 672 ezer volt. Utóbbi leginkább a közösségi szálláshelyeken, legkevésbé a panziókban csökkent. A belföldi vendégek a legtöbb, minden harmadik éjszakát a Balatonnál töltötték el, ahol az előző év júniusi éjszakaszám közel felét regisztrálták a szálláshelyek.

[1] 2020. júniusban a kereskedelmi szálláshelyek egy részében a koronavírus okozta járvány miatti intézkedések következtében üzemszünet volt. A tárgyhavi adatok a korábbi időszakok adataival csak korlátozottan összehasonlíthatók.

  • Az összes bruttó árbevétel folyó áron 77%-kal (12 milliárd forintra) esett vissza.

2020. júniusban:

  • 2275 kereskedelmi szálláshely volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Tizedükben nem volt vendégforgalom.

2020. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest:

  • A kereskedelmi szálláshelyek 61%-kal kevesebb, összesen 5,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 66, a belföldi vendégek 54%-kal kevesebb (2,3, illetve 2,9 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 59%-kal csökkent, és 99 milliárd forintot tett ki.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tovább fogyottt a magyar népesség »