A nyugdíjak megadóztatását fontolgatják

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A kormány megvárja a családpolitikáról készülő jelentést, mielőtt döntést hoz a családi segélyek esetleges megadóztatásáról - közölte hétfőn Pierre Moscovici francia gazdasági miniszter.

A javaslatot - amely azonnal tiltakozást váltott ki az ellenzék részéről - vasárnap este fogalmazta meg a számvevőszék elnöke. Didier Migaud szerint a nyugdíjak megadóztatása is megfontolandó az állami bevételek növelése érdekében. A Le Figaro című napilap szerint a kormány a következő öt évben 50 milliárd euró megtakarítást tervez kiadáscsökkentéssel. A családi segélyek megadóztatása mellett a nyugdíjakkal kapcsolatban több lehetőségen is gondolkodik a kormány: vagy emelné a járulékot vagy csökkentené a nyugdíjak összegét, vagy egyszerre alkalmazná mindkét megoldást. "Még minden nyitott" - mondta egy miniszterelnökségi forrás a lapnak. "Nem fogunk az ügyben improvizálni" - mondta a gazdasági miniszter az RTL kereskedelmi rádióban. "Már dolgozik egy bizottság a családpolitika átalakításán, a következtetéseit bemutatja a miniszterelnöknek és azt követően hozzuk meg a döntéseket" - tette hozzá a tárcavezető anélkül, hogy az intézkedésekről részleteket közölt volna.

Duflot lakhatási miniszter a France Info hírrádióban "érdekesnek" nevezte a kialakult vitát, mert az szerinte a szolidaritás kérdését veti fel.

Bruno Le Roux, a nemzetgyűlés szocialista frakciójának vezetője szerint mindenképpen meg kell várni a gazdasági minisztérium jelentésében megfogalmazott javaslatokat, a családi segélyek összegének maximalizálását viszont mindenképpen "igazságos" lépésnek tartaná. "Azt viszont nem szeretném, hogy úgy vegyenek el a magas jövedelműek juttatásaiból, hogy azt másoknak ne osszák szét" - tette hozzá a kormánypárti politikus a BFM hírtelevíziónak adott interjújában. A jobboldali ellenzék ellenérzéseit fejezte ki a tervezett intézkedésekkel szemben. "Bevallom, hogy nehezen értem. Ezek rövid távú intézkedések. Ha egy átfogó terv részét képeznék, megérteném, de ez nem egy átfogó csomag, ez egy sokadik csepp, amelyet kiveszünk a tengerből, azt remélve, hogy ezzel csökkeni fog a deficit" - mondta Jean-Francois Copé, a legnagyobb ellenzéki párt, a Népi Mozgalom Uniójának főtitkára az Europe 1 kereskedelmi rádióban. Nathalie Kosciusko-Morizet, Nicolas Sarkozy előző államfő kampányának szóvivője szerint a megtakarításra "vannak jobb eszközök". "Úgy vélem, hogy nem szabad az eszközöket összekeverni, a családi segélyek nem az egyensúly és az igazság helyreállítására szolgálnak, hanem arra, hogy az egyenlő keresetűek esetében előnyt biztosítsanak azoknak, akiknek gyerekeik vannak" - tette hozzá az ellenzéki politikus a France Inter közszolgálati rádióban.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Járműtechnológáról egyeztet Franciaország és Japán »