A parlament feloszlatására készül az államfő

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök szombaton megkezdte a konzultációt a parlamenti frakcióvezetőkkel, amely megelőzi a római felső- és alsóház feloszlatását.

Miközben Olaszország a lemondott Mario Monti lehetséges bejelentéseit találgatja a választási kampányban való részvételéről.

Kilenc parlamenti frakció vezetőit fogadja Giorgio Napolitano szombat délelőtt. Az államfővel való konzultációt a jobbközép Szabadság Népe (PdL) kezdte, amelyet a balközép Demokrata Párt követ, utolsóként pedig a függetleneket fogadja Napolitano. Napirenden a február 24-25-re tervezett választásokig tartó időszak intézményes feladatainak ütemezése szerepel.

A parlamenti pártok után az államfő a felső- és alsóház elnökével egyeztet. Giorgio Napolitano hétfőig feloszlatja a parlamentet, miután a költségvetési törvény megszavazása után Mario Monti kormányfő péntek este benyújtotta lemondását.

Véget ért a szakértői kormány 401 napja - kommentálta az olasz sajtó Monti távozását. Nem volt sok ideje, de "többet is tehetett volna" - értékelte az IlSole24Ore gazdasági napilap.

Az újságokat elsősorban Monti esetleges visszatérése foglalkoztatta, hogy szakértői csapata vezetése után részt kíván-e venni a pártpolitikai küzdelemben.

Hírügynökségi értesülések szerint Monti a vasárnapra meghirdetett sajtótájékoztatóján mégsem jelenti be a választási kampányba való belépését a centrumhoz tartozó erők élén. Ehelyett programot mutat be a szerinte szükséges reformokról. Ennek támogatása alapján dönt majd arról, hogy saját választási listát állítson-e vagy sem.

Elemzők szerint Monti az utolsó órákban módosította elképzeléseit, miután a felmérések is azt mutatták, hogy az olaszok 60 százaléka túl korainak tartja miniszterelnök-jelöltként való indulását.

"Monti jelölése összeférhetetlen a demokrácia szabályaival, nincs is saját pártja" - nyilatkozta Susanna Camusso, a CGIL szakszervezet főtitkára a szélsőbaloldali Il Manifestónak.

Montit a bizonytalanság követi - írta a konzervatív Corriere della Sera, míg  a  balközép Il Fatto Quotidiano így fogalmazott: Monti ment, és talán visszatér, vagy mégsem.

Megszabadultunk Montitól - írta a Berlusconi család birtokolta Il Giornale. Maga Silvio Berlusconi volt kormányfő így kommentálta Monti távozását: "vége a demokratikus űrnek, ismét az olaszok döntenek arról, ki vezesse őket".

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kisebb mértékben csökkent az olasz GDP »