-->

A piaci feszültségek ellenére derűlátóak a nagy cégek

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 5 perc

Rekordszintet ért el a gazdasági környezetet - legalábbis rövid távon - derűlátóan megítélő cégvezetők aránya. Ez az egyik fő megállapítása a PwC (mintegy 1 300 vezérigazgató bevonásával készített) 21. globális felmérésének, amelynek eredményeit a davosi Világgazdasági Fórumon hoztak nyilvánosságra.

Pozitívan tekintenek a jövőbe

A vállalatvezetők 57 százaléka úgy véli, hogy a globális gazdaság növekedési üteme gyorsulni fog a következő 12 hónapban. Ez majdnem kétszerese a tavalyi szintnek (29 százalék), és a legjelentősebb növekedés 2012 óta, amióta PwC felméri a globális gazdasági növekedés kilátásaira vonatkozó véleményeket.

Az Egyesült Államokban az elnökválasztást övező bizonytalanság időszakát követően több mint duplájára nőtt a globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos optimizmus (2017: 24 százalék, 2018: 59 százalék). Brazíliában is jelentősen (38 százalékponttal 80 százalékra) nőtt azoknak a cégvezetőknek az aránya, akik a globális gazdasági növekedés ütemének gyorsulására számítanak.

A világgazdasági növekedéssel kapcsolatos optimizmus tavaly óta több mint kétszeresére nőtt még az olyan kevésbé derűlátó országokban is, mint Japán (2018: 38 százalék, szemben a 2017-es 11 százalékkal) vagy az Egyesült Királyság (2018: 36 százalék, szemben a 2017-es 17 százalékkal).

"A magyar gazdaság növekedésével kapcsolatban nagyon bizakodó vagyok. A világgazdaság alakulásáról azt gondolom, hogy általában befolyásoló tényező lesz az USA és Kína. Ahogy azonban a világ vezérigazgatóinak optimizmusa is tükrözi, alapvetően sokkal nyugalmasabb év elé nézünk, a kínai gazdaság jól teljesít és az eurózóna körüli kedélyek is elcsitultak" - mondta Nick Kós, a PwC Magyarország vezérigazgatója.

"Itthon választási év van, ezért is izgalmas, hogyan vélekednek az általunk megkérdezett magyarországi vezérigazgatók a saját növekedési lehetőségeikről, illetve a gazdasági környezetről. A most Davosban bemutatott nemzetközi eredményeket követően, mi márciusban jelentkezünk a hazai kutatás megállapításaival" - magyarázta.

Fokozódó bizakodás a rövid távú növekedésben

A gazdasággal kapcsolatos általános derűlátás a cégvezetők saját vállalatuk kilátásaira vonatkozó várakozásaiban is megjelenik, bár itt a növekedés szerényebb mértékű. A megkérdezett vezérigazgatók 42 százaléka „nagyon bizakodó” saját cége bevételnövekedési kilátásait illetően a következő 12 hónapra nézve, a tavaly mért 38 százalékhoz képest.

 

Az Egyesült Királyságban, ahol a Brexit-tárgyalások kapcsán csak nemrég történt jelentősebb előrelépés, nem meglepő, hogy a vállalatvezetők kevésbé optimisták a bevételek rövid távú növekedését illetően (2018: 34 százalék, a 2017-es 41 százalékkal szemben). 

A következő 12 hónap kilátásait a technológiai (48 százalék „nagyon bizakodó”), az üzleti szolgáltatási (46 százalék) és a gyógyszeripari és élettudományi (46 százalék) szektorban ítélik meg a legderűlátóbban – ezekben az ágazatokban a „nagyon bizakodó” vezérigazgatók aránya rendre meghaladja a 42 százalékos globális átlagot. 

A növekedési stratégiák a tavalyi felméréshez képest nagyrészt változatlanok – a vállalatvezetők a szerves növekedésre (79 százalék), a költségcsökkentésre (62 százalék), a stratégiai szövetségek létrehozására (49 százalék), valamint a fúziókra és felvásárlásokra (42 százalék) terveznek támaszkodni. Kismértékben emelkedett a vállalkozókkal, illetve startup vállalkozásokkal történő együttműködés iránti érdeklődés (33 százalék, a tavalyi 28 százalékkal szemben). 

Élen az Egyesült Államok Kínával szemben

A nem amerikai cégek vezérigazgatói is egyre bizakodóbbak az Egyesült Államokkal kapcsolatban, amelyet a következő 12 hónapban elérhető növekedés szempontjából ismét a legjobb piacként értékeltek. Az USA tovább növelte előnyét Kínával szemben (USA 46 százalék – Kína 33 százalék, ami 2017-hez képest 2 százalékpontos különbség-növekedést jelent).

A legvonzóbb piacok rangsorában 2018-ban Németország megtartotta harmadik helyét. Negyedik helyen az Egyesült Királyság követi, míg India Japánt megelőzve az ötödik helyen végzett. 

A digitális készségek miatt aggódnak 

A bevételek rövid távú növekedését illető bizakodás a munkahelyek bővülésére is hatással van, amit jól mutat, hogy a vezérigazgatók 54 százaléka tervez létszámbővítést 2018-ban (2017-ben ez az arány 52 százalék volt). A cégvezetők csupán 18 százaléka fog várhatóan létszámot csökkenteni.

Új belépőkre leginkább az egészségügyi (71 százalék), a technológiai (70 százalék), az üzleti szolgáltatási (67 százalék), a kommunikációs (60 százalék), valamint a vendéglátás és szabadidő (59 százalék) ágazatban van szükség. 

A vezérigazgatók 22 százaléka tart a digitális készségek hiányától a munkavállalók között; 27 százalékuk, illetve 23 százalékuk pedig attól, ezek a készségek az iparágukban, illetve vezetői szinten nem állnak rendelkezésre.

A cégek számára a legcélravezetőbb stratégia az, ha korszerű munkakörnyezetbe történő beruházásokkal, képzési és fejlesztési programokkal, valamint más szolgáltatókkal való együttműködéssel igyekeznek a szükséges digitális készségekkel rendelkező munkavállalókat magukhoz vonzani és fejleszteni. 

A cikk a második oldalon folytatódik.

Oldalak: 1 2

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Rontották előrejelzésüket a német gazdaságkutatók »