A politika károsítja Líbiát

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A folytatódó zavargások, olajmező- és kikötőfoglalások miatt tavaly 5,1 százalékkal csökkent az OPEC-tag Líbia hazai összterméke (GDP) a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint - idézte a friss becslést az AFP hírügynökség vasárnap.

Az olajexportból élő országban az olajtermelés tavaly júliusban napi 250 ezerre apadt az addigi napi 1,5 millió hordóról, miután lázadók elfoglalták a keleti olajkikötőket, és nem lehetett exportálni. Januárban a kikötők felszabadultak, az export napi 570 ezer hordóra nőtt, de a héten ismét visszaesett, mert tüntetők elfoglaltak és lezártak egy nagy olajmezőt a délnyugati országrészben.

A 2011-es "arab tavasz" líbiai fordulatai, Moammer Kadhafi rendszerének felszámolása után Líbiának 2012-ben még maradt költségvetési többlete, tavaly azonban már a GDP 5 százalékára rúgó deficit keletkezett, és a Világbank szerint idén sem lehet kisebb a hiány 4 százaléknál.

Líbiában hagyományosan az olajipar adja a GDP 70 százalékát, az állami bevételek 95 százalékát és az export 98 százalékát - emlékeztetett az AFP.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az ifo szerint sem olyan szörnyű a német helyzet »