Kikerült a protekcionizmus az IMF célkeresztjéből

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tagországai szombaton megerősítették, hogy a globális egyensúlyhiány csökkentésén dolgoznak, de nem tértek ki azon korábbi kötelezettségvállalásukra, amely szerint harcolnak a protekcionizmus minden formája ellen.

Az egyensúlyhiányt csökkentenék

AZ IMF politikai-stratégiai tanácsadó testülete, a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (IMFC) plenáris ülésén megismételte a pénzváltási árfolyamokra vonatkozó múltbeli ígéreteit is.

"Tartózkodunk a versenyre késztető leértékelésektől, és nem használjuk fel valutaárfolyamainkat versenycélokra" - áll az IMFC által kiadott közleményben. "A megfelelő politikák folytatásával továbbra is együtt fogunk dolgozni a túlzott globális egyensúlyhiány csökkentése érdekében. Együttműködünk annak érdekében, hogy erősödjék a kereskedelem súlya a gazdaságainkban" - olvasható a közleményben.

"Relatív fogalom"

Az IMF tanácsadó testületét vezető Agustín Carstens, a mexikói jegybank kormányzója szerint a protekcionizmus "relatív fogalom" és "kétértelmű". Arra a kérdésre, hogy az IMF-re nehezedett-e amerikai nyomás, Carstens sajtótájékoztatóján nem válaszolt. "Nincs olyan ország, amely ne rendelkezne a kereskedelme védelméről" - jelentette ki Carstens. "Ahelyett, hogy hosszasan tárgyaltuk volna, mit jelent ez a fogalom, sikerült kedvezőbb, konstruktívabb keretek közé helyeznünk."

Carstens, aki a héten részt vett az IMF és a Világbank tavaszi washingtoni közgyűlésén, kijelentette: a 189 tagállam között megvan a konszenzus a kereskedelem jótékony hatásait illetően, és minden állam egyetértett abban, hogy szükség van szabad és igazságos kereskedelemre.

Finomodott a hozzáállásuk

Tavaly októberben az IMFC még kifejezetten úgy foglalt állást, hogy a protekcionizmus veszélyezteti a világgazdasági növekedést. Március közepén a húsz legfejlettebb ipari ország (G20) Baden-Badenben tartott tanácskozásán a vámkorlátok bevezetésével fenyegetőző és a szabadkereskedelmet ostorozó Trump-kormányzat kemény tárgyalások árán elérte, hogy a záróközleményben semmilyen utalás sem történt a protekcionizmusra.

Az IMFC közleménye rámutat arra, hogy míg a világgazdaságban a talpra állás a jellemző, a növekedés még mindig "szerény", és figyelmeztetett a fokozott gazdasági és politikai bizonytalansági tényezőkre.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

IMF:jól halad az ukránokkal a hiteltárgyalás »