A Quaestortól volt hangos a március

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

Márciusban tovább fodrozódtak a brókerbotrányok keltette hullámok, amik a hónap végén már a parlament lépcsőjét mosták. Kiderült ki a leggazdagabb a világon, az EKB pedig begyújtotta rakétáit. Itthon elindult a banki elszámolás, és felminősítették országunkat. Folytatjuk sorozatunk a márciussal.

Tovább gyűrűzik a brókerbotrány

A jegybank visszavonta a DRB bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét.A jegybank előre hozott vizsgálatsorozatot kezdett a brókercégek nyilvántartási rendszereinek áttekintésére.

Közben a Magyar Nemzeti Bank a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt részlegesen felfüggesztette a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki a céghez.

Négy embert vettek őrizetbe a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feljelentése nyomán sikkasztás gyanúja miatt indított eljárásban.

A Quaestor is  bedőlt

Öncsődöt jelentett március 9-én a Quaestor Financial Hrurira Kft. Indoklása szerint a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését, a kialakult pánik során ügyfeleik olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit, ezért az állam segítségét kérték.

Ezután az MNB részlegesen felfüggesztette a QUAESTOR Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azonnali hatállyal felbontotta a szerződéseket a Quaestor csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel.

A BÉT is lépett
A QUAESTOR sem a részvény, sem a származékos szekcióban, sem a külföldi részvények kereskedésére létrehozott BÉT a piacon nem kereskedhetett március 10-től.

Ezek után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdeményezte a Befektető-védelmi Alapnál (Beva), hogy a Quaestornál fiktív kötvénnyel rendelkező károsultaknak is fizessenek kártalanítást.

A győri fociklubbot is elérte a brókerbotrány

Március 13-án csődvédelmet kért az NB I-es győri labdarúgócsapatot működtető Győri ETO FC Kft. Következő nap az Audi Hungaria azonnali hatállyal felmondta szponzorációs szerződését az NB I-es győri labdarúgócsapatot működtető Győri ETO FC Kft.-vel. Majd ezek után a vagyonvisszaszerzési eljárásban a győri ETO Parkot és a stadiont is lefoglalta a nyomozó hatóság.

A kormány is beszigorított

Törvényt módosított március 31-én a parlament, hogy a brókerbotrányban érintett vállalatok cégcsoportjai, valamint mások mellett vezetői, felügyelőbizottsági tagjai és egyes könyvvizsgálói vagyonukkal is felelősséget vállaljanak az okozott károkért.

A törvény alapján ügyészi kezdeményezésre a bírósági elrendelheti azon pénzügyi tevékenységet végző szervezetek vagyonának zárolását, amelyeknél valószínűsíthető, hogy tevékenységi körükben 50 millió forintot meghaladó értékre elkövetett vagy 50 millió forintot meghaladó kárt, vagyoni hátrányt okozó bűncselekményt - vagyon elleni, vagy csődbűncselekményt, vagy tartozásfedezet-elvonást - követtek el.

A Forbes előrukkolt listájával

Megőrizte vezető helyét Bill Gates a világ leggazdagabb embereinek a Forbes magazin által hétfőn közzétett listáján. Az amerikai üzletember vagyonát 79,2 milliárd dollárra becsülte a tekintélyes pénzügyi magazin. Bill Gates egy év alatt 3,2 milliárd dollárral lett gazdagabb - annak ellenére is, hogy tavaly novemberben 1,5 milliárd dollárt adományozott feleségével közös alapítványa, a The Bill & Melinda Gates Foundation részére. Az elmúlt 21 évben Bill Gates 16-szor szerepelt az évente kiadott lista élén.

Elindult a banki elszámolás

A pénzügyi intézményeknek március elsejétől kellett megkezdeniük az elszámolást devizahiteles ügyfeleikkel.

A deviza alapú autóhitelesek és a gépjárműlízinges ügyfelek is március-áprilisban kapták meg az elszámolásról az értesítő leveleket.

Begyújtott a rakétákat az EKB

Március 9-én elindult az Európai Központi Bank (EKB) gazdaságösztönző céllal bejelentett eszközvásárlási programja hétfőn: a szuverén államadósságok vásárlása révén több százmilliárd eurót pumpálnak az euróövezet gazdaságába az erősebb növekedés reményében.

A mennyiségi enyhítés néven is emlegetett program célja egy pozitív gazdasági körforgás megteremtését célozza: az erős kereslet hatására csökkennek az államkötvények hozamai, ami arra készteti a bankokat, hogy máshova fektessék be a rendelkezésükre álló forrásokat, jelesül a vállalkozásoknak és a fogyasztóknak adott kölcsönökbe.

Előrukkolt az Apple okosórájával

Az Apple készülékek szerelmesei fellélegezhettek, a lepel lehullott, a közvélemény világszerte megismerkedhetett a tavaly óta várt új termék, az Apple Watch részleteivel.

A legdrágább ,,Edition” kivitel, amelynek a háza tizennyolc karátos arany tízezer dollárba kerül. A nemesacél kivitel lényegesen olcsóbb, 549 dollár lesz. A sport kivitel alumínium házban érkezik, a bejelentés szerint, legkorábban ősszel az üzletekbe. Ezért a 38 milliméteres kijelzőjű készülékért 349 dollárt kell majd fizetnie leendő tulajdonosának. A nagyobb, 42 milliméteres kivitel ára ennél ötven dollárral borsosabb lesz.

Felminősített minket a Standard & Poor's

Felminősítette Magyarországot március 20-án a Standard & Poor's, egy fokozattal "BB plusz"-ra emelve az eddigi "BB"-ről a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.

A nemzetközi hitelminősítő a Londonban bejelentett döntést egyebek mellett azzal a véleményével indokolta, hogy a magyar gazdaság külső egyensúlyi problémái jelentősen enyhültek az utóbbi években.

Tragédia is történt

Március 24-én a Germanwings járata hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. A 9525-ös járat Barcelonából tartott Düsseldorfba, amikor az Alpok fölött eltűnt a radarok képernyőjéről. A lezuhanás helye a szárazföldön nehezen megközelíthető. A fedélzeten 150 ember tartózkodott, köztük 3 amerikai állampolgár.

Ez történt februárban
Kitört a belháború a Fidesz háza táján és robbant a Buda-Cash-botrány. Ide látogatott Angela Merkel és Vlagyimir Putyin. Az állam újabb bankban szerzett részesedést, ugyanakkor ígéretet tett a bankadó csökkentésére is. Sokakat kiakasztott az új matricarendszer. A február legfontosabb eseményeiből szemezgettünk.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ismét az Apple a Forbes 100-as toplista élén »

4IG 600 (0,50 ) AKKO Invest 448 (-0,33 ) ALTEO 724 (-0,55 ) ANY 1200 (-0,83 ) APPENINN 346 (-0,14 ) AutoWallis 87 (-0,46 ) BIF 288 (-3,68 ) CIGPANNONIA 341 (-0,87 ) CyBERG 1000 (-3,85 ) DELTA 92 (-0,33 ) DM-KER 44 (0,23 ) EHEP 2180 (-0,46 ) FORRAS/OE 1150 (0,88 ) FUTURAQUA 73 (2,10 ) GSPARK 3150 (0,32 ) Gloster 2349 (-6,00 ) MASTERPLAST 630 (0,96 ) MOL 1722 (0,29 ) MTELEKOM 368 (-0,14 ) NORDTELEKOM 28 (-1,79 ) NUTEX 26 (0,78 ) OPUS 229 (-1,29 ) OTP 10260 (-1,25 ) OTT1 175 (0,23 ) PANNERGY 604 (-0,98 ) RICHTER 6835 (0,89 ) SET Group 71 (0,43 ) WABERERS 1045 (-0,48 ) ZWACK 16400 (-0,61 )