A svédekre is hatással lehet a Brexit

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A svéd jegybank arra számít, hogy a Brexit visszafogja a svéd gazdaság teljesítményét is.

Visszafogottabb gazdasági növekedés

Cecilia Skingsley, a svéd központi bank kormányzóhelyettese a Dagens Nyheter című lapnak adott, csütörtökön megjelent nyilatkozatában közölte: a jegybank tovább ronthatja gazdasági előrejelzését, amelynek fő számait már a múlt héten is csökkentette, miután a Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszüntetését (Brexit) támogatók győztek a június 23-ai népszavazáson.

A svéd jegybank monetáris tanácsa a múlt héten változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási kamatlábat, amelyet februárban süllyesztett a rekordmélységet jelentő mínusz 0,50 százalékpontra. Ugyanakkor a gazdasági növekedés várható mértékét az évre 0,1 százalékponttal 3,6 százalékra, jövőre pedig 0,5 százalékponttal 2,2 százalékra csökkentette.

Visszafogják a fogyasztást

Cecilia Skingsley hangsúlyozta, hogy a Brexithez hasonló esemény teljes hatását nem lehet azonnal felmérni. A bizonytalan helyzet következtében azonban a fogyasztók visszafoghatják kiadásaikat, emellett a vállalkozók felülvizsgálhatják és későbbi időpontra halaszthatják beruházásaikat.

Svédország gazdasága erőteljesen, 4,1 százalékkal növekedett tavaly, de az infláció nagyon alacsony. Júniusban a fogyasztói árak éves összehasonlításban 1,0 százalékkal, az előző hónaphoz képest pedig 0,1 százalékkal nőttek.

Az éves maginfláció 1,5 százalékos, a havi pedig 0,1 százalékos volt. Tavaly az utolsó negyedévben 4,9 százalékkal, az idei első negyedévben pedig 4,2 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Európaszerte tovább nőtt a munkanélküliség »