A szerbek a vezető központi bankok lépéseitől tartanak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Tizedik hónapja nem változtatott az alapkamaton a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS), és pénteken is 4 százalékon tartotta az irányadó rátát.

Tíz hónapja változatlan

A közlemény szerint a döntéshozatalkor az inflációs változásokat, a monetáris politika enyhülésének eddigi hatását, valamint azokat az inflációs előrejelzéseket vették figyelembe, amelyek szerint az infláció a következő két év során tartani tudja a 3 százalékos célértéket, amelytől mindkét irányban másfél százalékkal lehet eltérni.

Az infláció az év eleje óta a célérték-tartományban mozog, áprilisban az éves infláció 4 százalékot tett ki. A célértéket januárban csökkentették 4-ről 3 százalékra. Az inflációra a kőolaj árának főként a tavalyi esztendő második felében tapasztalt javulása hatott a leginkább. A központi bank továbbra is figyelemmel kíséri a nemzetközi környezetet, elsősorban a pénzügyi piac változásait, valamint a nyersanyagok világpiaci árának mozgását.

A nemzetközi pénzügyi piac bizonytalanságait elsősorban a vezető központi bankok, az amerikai központi bank szerepét ellátó Fed és az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájának eltérései okozzák, ez pedig hatással lehet a Szerbiához hasonló feltörekvő országok felé irányuló tőkemozgásra - állapította meg a Szerbiai Nemzeti Bank. A központi bank a legközelebb június 8-án tart kamatdöntő ülést.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A kormányzótanács alapos felülvizsgálatot ígér »