A V4-ek közül a csehek a legkevésbé unióbarátok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - lakossága közül a lengyelek és a magyarok támogatják leginkább országuk európai uniós tagságát, a legkevésbé pedig a csehek - derült ki abból az összehasonlító felmérésből, amelynek adatait hétfőn hozták nyilvánosságra Prágában.

Némiképp meglepő adatok

Lengyelország tagságát az Európai Unióban a felmérés szerint a megkérdezettek 88 százaléka támogatja, míg Csehországban ez az arány 56 százalék. Magyarországon uniós tagság támogatottsága 82 százalékos, Szlovákiában pedig 74 százalékos - közölte a prágai CVVM közvélemény-kutató intézet, amely a csehországi felmérést készítette.

Prágai közlés szerint a másik három országban a CVVM partnerei készítették a felmérést. A júniusban és júliusban készített felmérésben országonként mintegy ezer 18 éven felüli lakos vett részt.

Van olyan kérdés, ahol nagy az egyetértés

Arra a kérdésre, milyen erősnek tartják országuk befolyását az unióban zajló tárgyalások kimenetelére, illetve az európai uniós döntéshozatalra, a csehek, a lengyelek, a magyarok és a szlovákok megközelítőleg egyformán válaszoltak. Országuk befolyását az EU döntéseire a lengyelek és a szlovákok 25 százaléka, a magyarok 22 százaléka és a csehek 15 százaléka tartotta mindössze kielégítőnek.

A felmérésből kitünt, hogy a lengyelek és a magyarok egyeránt 33 százaléka támogatja az unió hatékonyságának növelését a nemzeti hatáskörök rovására, míg a lengyelek esetében 43 százalék, a magyarok esetében pedig pedig 55 százalék a nemzeti hatáskörök megerősítését tartotta fontosabbnak. .

Szlovákoknál az uniós hatásköröket a megkérdezettek 22 százaléka, a cseheknék pedig 16 százaléka részesítené előnyben a nemzeti hatáskörökkel szemben. A szlovákok 67 százaléka és a csehek 66 százaléka ugyanakkor a nemzeti szuverenitás megerősítése mellett foglalt állást - derül ki a Prágában közzétett adatokból.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Alapasan lepottyant a cseh gazdaság »