A válság óta nem volt ekkora pesszimizmus Londonban

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A 2008-as gazdasági világválság óta nem volt olyan rossz a hangulat a londoni bankárok körében, mint az utóbbi időszakban. A Brexit miatti pesszimizmus egyre jobban eluralkodik a szektorban - derült ki egy friss felmérésből.

Aggódnak a londoni bankárok

A The Confederation of British Industry - 92 pénzügyi szolgáltató cég válaszai alapján - 2017-es év utolsó negyedévében erős aggodalmakat tapasztalt a bankszektor részéről, főként a kemény Brexittel és a font elértéktelenedésével kapcsolatban.

Emellett a cégek majdnem egyharmada valószínűsítette, hogy az elkövetkezendő 6 hónapban romlik majd a pénzügyi helyzet.

“Az ágazat egyes részeiben az optimizmus az elmúlt két évben esett vissza, a Brexitet övező bizonytalanság káros hatásaival kapcsolatban azonban szinte teljes egyetértés van a cégek között” - nyilatkozta Rain Newton-Smith, a CBI vezető közgazdásza hétfőn a Bloomberg-nek.

Van még remény

A davosi Világgazdasági Fórum azonban teljesen más hangvételű volt. A részt vevő bankvezetők előzejelzései szerint a szektor bizakodva tekint a világgazdaság jövőjére, és befektetési piac nagy robbanására számítanak.

A Citigroup Inc. vezérigazgatója, Michael Corbat azt mondta, készen áll arra, hogy "még gyorsabb" erőforrásokat teremtsen. Eközben az olasz miniszterelnök jelezte, hogy az Európai Unió támogatja egy jó Brexit-megállapodás létrejöttét, amely magában foglalja a pénzügyi szolgáltatásokat is.

Nagy a veszély

A londoni kilátások az elmúlt év utolsó negyedében jelentősen különböztek a korábbi előrejelzésektől. A pénzügyi vállalatok mindössze 13 százaléka mondta azt magáról, hogy az általános üzleti helyzethez képest optimista volt a 2017-es év végén. A felmérésen részt vevő vállalatok 90 százaléka azt állította, hogy a Brexitet tartja a londoni pénzügyi szektor legnagyobb fenyegetésének.

"A bizalom helyreállítása érdekében a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cégeknek minél több bizonyosságot kell szerezniük arról, hogy az Egyesült Királyság a lehető legjobb megoldásra törekszik a Brexit során. Ez ugyanis elengedhetetlen” - mondta Rain Newton-Smith.

Érdekes eredmény azonban, hogy bár a bankok, a lakásszövetkezetek és az általános biztosítók pesszimistán nyilatkoztak a vállalkozásuk kilátásaival kapcsolatban, más alágazatok, például az életbiztosítók, a befektetési alapok és a speciális hitelezők optimistábbak voltak.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

A múlt hétvégén a House of Lords nagy befolyással rendelkező bizottsága arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió a szektor széttagolódását és pénzügyi instabilitását kockáztatja meg, ha nem sikerül megállapodniuk a brit kilépést követő piaci szabályozással kapcsolatban.

A brit kormánynak tehát sürgősen meg kellene határoznia, hogy milyen eredményeket vár a kilépési tárgyalások következő szakaszától, illetve hogyan képzeli el az átmeneti időszakot. Ha ez nem történik meg belátható időn belül, még több cég kényszerülhet költözésre.

"A pénzügyi szektor szeretne végre tisztán látni azügyben, hogy a brit kormány mit akar elérni a kilépést követő átmeneti időszakig. Tiszta vizet kell önteni a pohárba, mégpedig lehetőleg minél előbb” - mondta Kishwer Falkner, aki az EU pénzügyekkel foglalkozó albizottságát felügyeli.

“Egy cél nélküli átmeneti időszak kiharcolásának semmi értelme” - tette hozzá a szakértő.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kudarctól tartaranak a brit piacokon érdekeltek »