A vártnál erősebben nőtt a dél-afrikai gazdaság

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a Dél-afrikai Köztársaság gazdasága a második negyedévben a bányászat és a feldolgozóipar talpraállásának köszönhetően.

A statisztikai hivatal kedden kiadott jelentése szerint a hazai össztermék (GDP), negyedéves összevetésben, 3,1 százalékkal nőtt április-júniusban, ami 2017 negyedik negyedéve óta a legerősebb ütem. Elemzők 2,4 százalékos emelkedésre számítottak, miután az első negyedévben 3,1 százalékkal esett vissza a gazdaság. Szezonális kiigazítás nélkül, éves összevetésben, 0,9 százalékkal nőtt a gazdaság a második negyedévben, az első negyedévi stagnálás után. Elemzők 0,8 százalékos növekedésre számítottak. A kedvező adatsor mögött az áll, hogy a bányaipar teljesítménye az előző negyedévhez képest 14,4 százalékkal nőtt a júniusban véget ért három hónapban, míg január-márciusban 10,8 százalékkal csökkent. A feldolgozóipar termelése az első negyedévben mért 8,8 százalékos csökkenés után 2,1 százalékkal nőtt a második negyedévben.

A kedvező adatok visszaigazolják Cyril Ramaphosa államfőnek a súlyos gondokkal küzdő gazdaság újraélesztésére tett erőfeszítéseit. A korrupciós botrányokba keveredett Jacob Zuma elnököt tavaly februárban felváltó Ramaphosa azt ígérte, hogy megtisztítja a kormányzatot, leszámol a munkanélküliséggel és javítja az alapvető szolgáltatásokat. Az afrikai kontinens legiparosodottabb országának gazdasága az utóbbi évtized alatt alig nőtt rossz fiskális döntések, valamint a fogyasztói és üzleti bizalmat aláásó korrupció következményeként. Tavaly 0,8 százalékkal, 2017-ben 1,3 százalékkal, 2016-ban pedig 0,6 százalékkal nőtt a GDP, miközben a munkanélküliségi ráta az egekbe szökött.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Alaposan belehúztak tavaly az ukránok »