A végén mégis kemény Brexit lesz?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A "kemény Brexit" növekvő veszélyét látja a német iparszövetség az Európai Unió és Nagy-Britannia között folyó kilépési tárgyalások elhúzódásában.

Joachim Lang, a német iparvállalatok szakmai képviseleti szervezete, a BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie e.V.) elnöke pénteken annak a reményének adott hangot, hogy Theresa May brit miniszterelnök pontosabb tájékoztatást ad a kilépéssel kapcsolatos brit álláspontról a nagy európai gazdasági szövetségek vezetőinek hétfői találkozójukon.

A német vállalatoknak ugyanis mindenekelőtt jogbiztonságra lenne szüksége, valamint tisztánlátásra, leginkább az Egyesült Királyságban foglalkoztatott alkalmazottaik uniós kilépést követő jogállásának ügyében. A teljes bizonytalanságra való tekintettel azonban a német vállalatoknak minden eshetőségre fel kell készülniük, elsősorban is egy rendezetlen kilépésre, azaz "kemény Brexitre".

"Minden más naivitás lenne részünkről" - szögezte le a BDI elnöke.

A túlnyúlás veszélye

A brit miniszterelnök sajtóirodája csütörtökön erősítette meg a Reuters hírügynökség beszámolóját arról, hogy Theresa May a jövő hét elejére megbeszélésre hívta meg Londonba az európai gazdasági élet vezetőit. Németországból a megbeszélésre a BDI, valamint a német munkaadók képviseleti szervezete, a BDA (Bundesvereinigung der Deutschen Arbeitgeberverbände e. V.) kapott meghívást.

Az értesülések szerint Theresa May miniszterelnök a brit és az uniós piacok közötti szoros kapcsolatoknak a kilépést követő fenntartásához fűződő kölcsönös érdekeket kívánja hangsúlyozni a megbeszélésen. Különös tekintettel a 2019 márciusára tervezett kilépést utáni két éves átmeneti időszak fontosságára a szabályozás és az egyezmények fokozatos kiigazításhoz.

Joachim Lang szerint nem haladnak a kellő ütemben a tárgyalások az EU és Nagy-Britannia között. "Már így is nagyon sok időt veszítettünk" - mutatott rá. Ennek ellenére nem tartja kizártnak, hogy 2017 végére meg lehessen kezdeni a jövőbeni együttműködés konkrét kereteiről a második tárgyalási fordulót.

Egy átfogó kereskedelmi, beruházási és gazdasági együttműködési szerződés megkötése és ratifikálása azonban hosszú évekbe telhet, túlnyúlhat még a kilépés időpontján is a BDI elnöke szerint.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Növekedésben az EU élén vagyunk »