A világ egyre csak halmozza adósságát

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A világ szuverén adósságállománya új csúcsra nő az idén, átlépi a 44 ezer milliárd dollárt, annak ellenére, hogy némileg csökken a kormányok hitelfelvétele - áll a Standard and Poor's tanulmányában.

Japán magasan vezet

A nemzetközi hitelminősítő szerint az idei szuverén hitelfelvétel 6800 milliárd dollár lesz, mintegy 4 százalékkal, 315 milliárd dollárral kisebb az előző évinél. Abszolút értékben ugyanakkor tovább nő a globális adósságszint. Az S&P számításai szerint a növekedés mintegy 1 ezer milliárd dollár lesz 44,3 ezer milliárd dollárra.

Az idén a két legnagyobb hitelfelvevő az Egyesült Államok (2200 milliárd dollár) és Japán (1800 milliárd dollár) lesz, e két országra esik az idei globális hitelfelvétel mintegy 60 százaléka. A legnagyobb hitelfelvevők sorában utánuk Kína, Olaszország és Franciaország következik.

A GDP-hez mért adósságszint az idén is Japánban lesz messze a legnagyobb a világon, a hazai össztermék 254 százalékának fel meg, majd Görögország és Libanon következik egyaránt 142 százalékkal.

Kár pánikolni a görög adósság miatt?

Az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) az IMF-el szemben hosszú távon kezelhetőnek tartja a görög adósságot, amennyiben az ország maradéktalanul eleget tesz a hitelezők reformfeltételeinek.

"Nem látunk semmilyen okot a pánikkeltésre a görög adóssággal kapcsolatban" - jelentette ki az ESM szóvivője vasárnap. Hírügynökségek a hét végén számoltak be az IMF egy belső dokumentumáról, amely törleszthetetlennek ítélte meg a görög adósságot még az európai hitelezők által megkövetelt reformintézkedések maradéktalan teljesítése esetén is.

A görög adósságteher csökkentése érdekében "hihetőbb" intézkedésekre lenne szükség az európai hitelezők részéről - áll az IMF dokumentumában.

Az IMF azt javasolja, hogy Görögországot 2040-ig fel kell menteni a törlesztési kötelezettség alól, és a hitelek lejárati határidejét 2070-ig el kell halasztani.

Kik fogják tolni a világgazdaság szekerét?
A 2050-ig tartó időszakban folytatódni fog a világgazdasági erőeltolódás a fejlett gazdaságok felől a feltörekvő gazdaságok irányába. A feltörekvő gazdaságok hosszú távon tovább növelik részesedésüket a globális GDP-ben, néhány gazdaság közelmúltbeli vegyes teljesítménye ellenére is - áll a PwC tanulmányában.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A spanyol gazdaság 5,2 százalékkal csökkent »