Putyin is kommentálta Trump győzelmét

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Vlagyimir Putyin, Angela Merkel és Francois Hollande is kommentálta Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson elért győzelmét.

Putyin kommentál

Putyin kifejezte reményét, hogy a megválasztott republikánus párti amerikai elnökkel együtt tud majd működni abban, hogy kivezessék az orosz-amerikai kapcsolatokat a válság állapotából, megoldják a nemzetközi politika aktuális kérdéseit, és hatékony válaszokat találjanak a globális biztonság elleni kihívásokra.

Közölte, hogy biztos benne, hogy "a Moszkva és Washington közötti, az egyenlőségre, a kölcsönös tiszteletre és egymás álláspontjának reális figyelembevételére épülő pozitív párbeszéd kiépítése megfelel országaink népei és az egész nemzetközi közösség érdekeinek".

Az orosz elnök a nap folyamán, egy nagyköveti megbízólevél-átadási szertartáson kijelentette, hogy Oroszország meghallotta Trump kijelentéseit arról, hogy kész a kapcsolatok helyreállítására, bár tudatában van a nehézségének. Hangsúlyozta, hogy a kétoldalú viszony lefokozódása nem Moszkva hibájából következett be.

Bárkivel együttműködnek

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő elmondta, hogy Putyin "nem tapadt a képernyőre" a választások éjszakáján, és hogy azok eredményéről jelentésben számoltak be neki. Emlékeztetett, hogy az új elnök eskütételéig az orosz vezető hivatali partnere továbbra is Barack Obama, ezért Moszkva addig Trumppal az üdvözlő táviraton kívül semmilyen kapcsolatfelvételt nem tervez. Nem zárta ki, hogy a két elnök - Putyin és Obama - a hónap közepén találkozni fog az APEC perui csúcstalálkozóján.

Peszkov elmondta, hogy Moszkvában az amerikai fordulat ellenére sem tervezik, hogy Washingtont is bevonják az ukrajnai válság megoldásáról tanácskozó "normandiai négyek" csoportjába.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megismételte, hogy Moszkva kész lenne bármelyik elnökkel együttműködni, és hozzátette: "Nem tudom azt mondani, hogy partnerünk minden előző vezetője kiszámítható volt. (...) Sok szót hallottam, a tettek alapján fogunk ítélni, és a tettre tettel fogunk válaszolni".

Trump és Oroszország

Trump kampánynyilatkozataiban egyebek között az országát szilárd ellenőrzése alatt tartó, "igazi vezetőként" jellemezte Putyint, aki, mint mondta, sokkal népszerűbb hazájában, mint Obama, és 100 százalékos támogatásáról biztosította az orosz elnököt az Iszlám Állam terrorszervezet elleni szíriai fellépésében.

"Úgy gondolom, hogy nagyon jó viszonyban leszek Putyinnal, és arra számítok, hogy nagyon jó viszonyban leszek Oroszországgal" - hangoztatta szeptemberben Trump.
Azt mondta, hogy se nem szereti, se nem gyűlöli Putyint, Clinton viszont gyűlöli az orosz elnököt, mert az "az ujja köré csavarta" őt Obamával együtt.

"Nem ismerem Putyint,sohasem találkoztam vele. Ő nem a barátom. De egyáltalán nem lenne rossz, ha az Egyesült Államok jóban lenne Oroszországgal" - fogalmazott.

Putyin, aki tagadta, hogy Trump lett volna a favoritja, de többször is pozitívan nyilatkozott róla, méltatva együttműködési szándékát. Az orosz elnök szerint Trump a hagyományos republikánus értékrendet követő választói réteget, az átlagjövedelmű átlagembereket képviseli, akik belefáradtak az évtizedek óta hatalmon lévő elitbe. Vlagyimir Putyin pozitív jelzőkkel illette Trumpot, kijelentve, hogy extravagáns stílusának célja az egyszerű szavazók megszólítása.

Az orosz elnök többször visszautasította azt az állítást, hogy Moszkva beavatkozik az amerikai elnökválasztásba.

Hollande aggódik

"Az amerikai nép megválasztotta Donald Trumpot. Gratulálok neki, ahogy az természetes két demokratikus állam vezetője között. Bizonytalan időszakot nyit ez az amerikai választás" - mondta a baloldali köztársasági elnök a szerdai kormányülést követően.

Francois Hollande jelezte, hogy "Egyesült Államok elsőszámú partnert jelent Franciaországnak, de jelenleg a béke, a terrorizmus elleni harc, a közel-keleti helyzet, a gazdasági kapcsolatok és a Föld megőrzése a tét".

"Mindezen témákban késedelem nélkül tárgyalásokat kezdeményezek az új amerikai kormányzattal" - hangsúlyozta a francia elnök. "De éberséggel és őszinte hangon teszem, mert Donald Trumpnak az amerikai kampány alatt megfogalmazott bizonyos álláspontjait szembesíteni kell azokkal az értékekkel és érdekekkel, amelyeket osztunk az Egyesült Államokkal" - tette hozzá.

Egységes Európa kell

"Ez a kontextus egységes Európát is követel, amely képes megszólalni és képviselni a politikáját mindenhol, ahol az érdekeit vagy az értékeit megkérdőjelezik: a szabadságot, a méltóságot, a társadalmi kohéziót, a szegénység elleni küzdelmet" - fogalmazott Francois Hollande.

A francia elnök szerint alig fél évvel a francia elnökválasztás előtt "tudomásul kell vennünk azokat az aggodalmakat, amelyeket a világrend felbomlása vált ki".

"Meg kell találnunk a válaszokat, amelyeknek le kell tudniuk győzni a félelmeket, de tiszteletben kell tartaniuk azokat az elveket, amelyek a demokráciánk és a társadalmi modellünk alapjait jelentik" - mondta Francois Hollande.

Merkel gratulál

A kancellár berlini sajtónyilatkozatában kiemelte: Németországnak az Európai Unión kívül az Egyesült Államokkal van a "legmélyebb kapcsolata".

A két országot értékek kötik össze: "a demokrácia, a szabadság, és az ember jogainak és méltóságának tisztelete, függetlenül származástól, bőrszíntől, vallástól, nemtől, szexuális orientációtól vagy politikai meggyőződéstől" - húzta alá Angela Merkel.
Hozzátette, hogy "ezen értékek alapján szoros együttműködést" ajánl az Egyesült Államok következő elnökének, Donald Trumpnak.

A partneri kapcsolat az Egyesült Államokkal "a német külpolitika egyik alapköve, és az is marad". Együtt kell megküzdeni a kor nagy kihívásaival, közösen kell tenni a társadalmi és gazdasági jólétért, az "előrelátó klímapolitikáért", harcolni a terrorizmus, a szegénység és a betegségek ellen, a szabadságért és a békéért Németországban, Európában és a világban - mondta Angela Merkel.

Merkel a visszafogott

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke pártpolitikusként és kormányfőként sem kommentálta a választási kampány során az elnökjelöltek tevékenységét, ellentétben a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) vezetőivel, akik élesen bírálták Donald Trumpot, például Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter a gyűlölet prédikátorának nevezte a republikánusok győztes jelöltjét.

Angela Merkel a megválasztott elnöknek gratuláló nyilatkozatában röviden a kampányra is kitért. Mint mondta, az idei választási kampány "különleges, részben nehezen elviselhető konfrontáció volt" egy "régi, tekintélyes demokráciában".

Aláhúzta, hogy az ország határain "messze túlmutató jelentősége van annak, hogy az amerikai nép kit választ meg elnökének szabad és tisztességes választáson", mert az elnöki pozícióból fakadó felelősség az Egyesült Államok "hatalmas gazdasági ereje, katonai potenciálja és kulturális befolyása miatt a világon szinte mindenütt érezhető".

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A belföldi kikacsolódást erősíti a turizmuspolitika »