A Wall Street nagy rejtélye: hol a növekedés?

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az amerikai gazdaság talán azért ilyen érzékeny a dollár erejére, mert a gyakran emlegetett nagy válság utáni talpra állás talán mégsem olyan stabil, mint sokan gondolják. A Wall Streeten egyre többen vélik úgy, hogy a nagy V-alakú felemelkedés még várat magára.

Ahogy az első negyedéves gyengeség átcsorog a második negyedévbe, a vállalati eredmények szebb képet mutatnak az igencsak lenyomott várakozásoknál, azonban még így is gyengék, miközben az amerikai fogyasztók vonakodnak elkölteni az energiaár csökkenésből származó megtakarításaikat - írja a CNBC.

Késik a fellendülés?

A Citigroupnál úgy gondolják, az a diagnózis, hogy az USA felépült a 2008-as traumából vagy eltúlzott, vagy egyáltalán nem állja meg a helyét - mondja a vállalat közgazdásza, William Lee. Ez magyarázná, hogy az elmúlt időszakban miért érkeztek sorra a csalódást keltő növekedési kilátások - teszi hozzá.

Attól függően, hogy melyik indikátort követjük, az első negyedéves növekedési várakozások elég széles skálán mozognak 0,1 százaléktól (Atlanta Federal Reserve's GDPNow tracker) 1,2 százalékon keresztül (CNBC/Moody's Analytics Rapid Update survey) 1,6 százalékig (a legutóbbi FactSet becslés). Ez azonban igencsak elmarad a 2014 végén várt közel 3 százalékos gazdasági bővüléstől.

Mindemellett pedig olyan időszakot élünk, amikor számos indikátor elmarad a korábban vártaktól. A Bespoke Investment Group diffúziós indexe, amely azt jelzi, hogy a mutatók mennyiben térnek el a megelőző prognózisoktól, 2014 augusztusában még 10 éves csúcson állt, míg jelenleg megközelíti a 2009-es mélypontot, noha még mindig pozitív tartományban van.

Az elmúlt 20 évben ráadásul csupán kétszer fordult elő, hogy az index átcsúszott volna a negatív tartományba, de ekkor mindkét eset recesszióval kapcsolódott össze - hangsúlyozza Paul Hickey a Bespoke Investmenttől.

A dollár ereje

Lee egyébként úgy látja, hogy az amerikai gazdaság gyengélkedése nagyrészt az erős dollárnak tudható be, amely az elmúlt évben 22 százalékot erősödött a globális versenytársak kereskedelmi súlyozású kosarához képest. Összességében az elemző szerint az erős amerikai fizetőeszköze 1,25 százalékponttal foghatja vissza az amerikai növekedést, ráadásul úgy látja, az elemzők nem tulajdonítanak elegendő figyelmet ennek a faktornak.

A közgazdász kiemeli továbbá, hogy a jelenlegi munkaerő-piaci fejlemények sem túlságosan reménykeltőek, mivel a foglalkoztatottság növekedése elsősorban az alacsony jövedelmű álláshelyeken koncentrálódik. Ebből pedig az következik, hogy a béremelkedések nem tudják megfelelően pörgetni az amerikai GDP-t ahhoz, hogy kilendüljön a jelenlegi langyos ütemből - teszi hozzá.

Kitartó optimizmus

Mindazonáltal a Wall Street szereplői továbbra is optimisták, és az aggályok ellenére az idei év egészére továbbra is 3 százalékos növekedést prognosztizálnak.

A várakozások és az eredmények ellentmondása kapcsán Priya Misra, a Bank of America Merrill Lynch kamatstratégája kiemeli, hogy nincs meggyőző indok a lassú növekedésre, ráadásul a vállalatnál úgy látják, a gazdasági fundamentumok továbbra is erősek.

A Nomura Securities-nél mindemellett úgy vélik, hogy amint az olyan ellenszelek, mint az időjárás megszűnnek, a gazdaság elkezdhet erőre kapni. Megjegyzik azonban, hogy az erős dollár és az olajár csökkenése tartós gátként állhat fenn. Mindazonáltal továbbra is arra számítanak, hogy az amerikai gazdaság izmosodhat 2015-ben, noha lehetséges, hogy ez sokkal fokozatosabb lesz a vártnál.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Javult a szolgáltatóipari teljesítmény az USA-ban »