Adótartozás veszélyezteti a finn Santa Claust

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Azt eddig is sejtettük, hogy a finn Mikulás nem a két szép szemünkért fényképezkedik velünk, s nem ingyen rendeljük meg nála a levelet a gyermekeinknek. Azt is jól tudtuk, hogy a lappföldi folklór mára turisztikai célokat szolgáló látványossággá vált.

Arra azonban aligha gondolhattunk volna, hogy a híres nevezetes Rovaniemiben ügyködő Santa Claus is átélhet nehéz napokat gazdasági gondok miatt. Arra pedig végképp nem gondoltunk, hogy bizony egy ilyen csodálatos, mondhatni mesés dolgokra képes, személyiségnek is meggyűlhet a baja az adóhatóságokkal.

Fizetésképtelen a télapófolkórért felelős cég

Márpedig van ilyen. A télapó-folklórért felelős finn cég ugyanis fizetésképtelenné vált. Hírek szerint ugyanis a finn adóhatóság felszámolási eljárást indított a Dianordia nevű vállalat ellen, amely télapó irodája szervezete a Santa Claus látogatásokat az északi sarkkörön fekvő Rovaniemi-be, ahol közismerten a Mikulás háza is található. A cég adótartozása egyáltalán nem kevés, kétszázezer eurót tesz ki.

Mi vezetett e tetemes adótartozás felhalmozásához, azt egyelőre nem tudni. A vállalat szervezte a többi között a szolgáltatást, amely alapján a turisták kezdeményezésére a Mikulás üdvözleteket küldött a világ minden tájára. Szintén a cég üzemeltette a sanatclauslive.com internetes portált.

A Dianordia nem adta fel a reményt

A télapófalu a finn Lappföld legismertebb turisztikai célpontja és attrakciója. Mit hoz a jövő, azt még nehéz megmondani, de idegenforgalmi szakértők szerint a Santa Claus egzisztenciáját a helyzet mégsem veszélyeztetheti. A Dianordia vezetője sem adta fel egyelőre a reményt. Biztosította a közvéleményt, hogy a télapó tovább fog dolgozni. Úgy nyilatkozott, hogy a tartozás felét már sikerült előteremteniük. A további összeg összegyűjtésére azonban már csak néhány nap áll a rendelkezésükre.

A finn télapó faluja.

Az érdeklődés a télapó települése iránt évek óta jelentős. Száz országból érkezik ide immár rendszeresen évente háromszázezer látogató. A turisztikai célokra létrehozott télapó parkot több cég működteti. Közülük a Dianordia szervezi a személyes találkozókat a télapóval. Ezt a szolgáltatást különösen kedvelik a vendégek.

Reménykednek a Rovianiemi regionális fejlődéséért felelős hivatal vezetői is. Ők egyértelműen úgy nyilatkoztak, a gyerekek és a szüleik a jövőben a hivatalos lakóhelyén találkozhatnak a télapóval. A Mikulás sohasem fog eltűnni a falúból, a hagyomány így, vagy úgy, de folytatódik.

Az illetékes cég szakemberei gazdasági gondjaikat a csökkenő látogatószámmal magyarázzák. Az elmúlt esztendőkben különösen a válsággal küszködő országokból, Görögországból, Spanyolországból, Olaszországból és Portugáliából érkezett kevesebb turista hozzájuk. Szembetűnő az orosz vendégek fogyatkozása. Az elmúlt évben Finnországban összességében is harminc százalékkal csökkent az orosz turisták száma.

Mosolyt és harcot hirdettek a jobb jövőért

A Santa Claus Iroda hivatalos Facebook oldalán a Dianordia a következőket közölte: Santa minden nap itt van, ugyanúgy mint két évtizede, amely idő alatt a világ minden részéből idesereglett barátokkal és turistákkal találkozott. Kis családi vállalat vagyunk, a mostani idők meglehetősen nehezek a számunkra a globális gazdaság jelen körülményei között. Mi azonban tovább dolgozunk a Karácsony ünnepének szellemisége alapján. Mosolyogjunk az időszerű hírek ellenére, és harcoljunk egy jobb jövőért. A helyzet változni fog, még van egy hétnyi időnk.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés