Alaposan belehúztak tavaly az ukránok

| forrás:
(MTI/Reuters/TASZSZ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jelentősen gyorsult Ukrajna gazdasági növekedése tavaly, megugrott az ukrán bankok nyeresége is az egy évvel korábbihoz képest.

Az ukrán statisztikai hivatal adatai szerint tavaly 3,4 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) a 2018. évi 2,5 százalék bővülés után. Tavaly a negyedik negyedévben 1,5 százalékkal, a harmadik negyedévben 4,1 százalékkal, a második negyedévben 4,6 százalékkal, az első negyedévben pedig 2,5 százalékkal nőtt a gazdaság éves összevetésben. Az ukrán jegybank pedig arról jelentett, hogy az ország bankjainak az adózott eredménye 60 milliárd hrivnya (2,45 milliárd dollár, 1 hrivnya=12,63 forint) volt tavaly. Ez mintegy 2,7-szerese az egy évvel korábbi 22,3 milliárd hrivnyának (910 millió dollár). A jegybank a bankok eredménynövekedését a pénzintézetek működési hatékonyságának a javulására, illetve a felére csökkentett tartalékképzésre vezette vissza.

Tavaly a veszteséges bankok száma 6-ra csökkent a 2018. évi 13-ról Ukrajnában. A jegybank azzal számol, hogy idén kisebb lehet a bankok profitja a tavalyinál az alapkamat csökkenése miatt, aminek a hatására mérséklődik a pénzintézetek nettó kamatbevétele.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lassult az USA gazdasága az év végére »