Alaposan megnőtt a japán export és import

| forrás:
MTI/Reuters/dpa
| olvasási idő: kb. 1 perc

Elemzők által vártnál jóval nagyobb lett Japán októberi külkereskedelmi hiánya, miután az importnövekedés felülmúlta az export bővülését.

A pénzügyminisztérium hétfőn azt közölte, hogy a japán kivitel 8,2 százalékkal nőtt októberben tavaly októberhez képest. Szeptemberben az export 1,2 százalékkal csökkent, 2016 óta először jegyeztek fel visszaesést. Idén októberben a japán behozatal 19,9 százalékkal nőtt éves szinten a szeptemberi 7 százalékos bővülés után. Elemzők nagyobb, 9 százalékos exportnövekedésre és szerényebb, 14,5 százalékos importbővülésre számítottak. Japán októberi külkereskedelmi mérlegében 449 milliárd jen (3,95 milliárd dollár, 100 jen=250,13 forint) hiány alakult ki, ami csaknem tízszerese az elemzői várakozások átlagában szerepelt 48 milliárd jennek. Japán kivitele az Egyesült Államokba mintegy 12 százalékkal nőtt, elsősorban az autók és a gépipari termékek exportja bővült októberben.

Az Egyesült Államokból származó japán behozatal pedig 34 százalékkal emelkedett. Japán kivitele Kínába, amely a szigetország legnagyobb kereskedelmi partnere, 9 százalékkal ugrott meg éves összevetésben a múlt hónapban. Japán kivitele Ázsiába, ahová teljes exportjának mintegy a fele irányul, 7,3 százalékkal nőtt októberben.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megint a vasárnapi nyitvatartás a téma »