Algériában építette a kapcsolatokat Szijjártó

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A magyar-algériai gazdasági és kereskedelmi együttműködés fejlesztéséről tárgyalt másfél napig Algírban Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

Az Algériában tartózkodó államtitkár hétfőn arról tájékoztatott, hogy megbeszélést folytatott, Abdelmalek Sellal miniszterelnökkel, Ramtane Lamamra külügyminiszterrel, Amar Ghoul közlekedési miniszterrel, Lahcen Daoudi felsőoktatási miniszterrel, Aziz Akhannouch mezőgazdasági és tengeri halászati miniszterrel, valamint Mohamed Ouzzine ifjúsági- és sportminiszterrel.

Újraépítjük magunkat

Szijjártó Péter a tárgyalások után hangsúlyozta, hogy a magyar külgazdasági stratégia fontos eleme a magyar jelenlét újraépítése Afrikában. Ennek leglátványosabb sikerét a magyar-algériai kapcsolatok fejlődése jelenti, aminek eredményeképp a magyar exportot tavaly is 30 százalékkal sikerült növelni, ami így elérte a 200 millió dollárt.

"Az algériai kormány által elhatározott 486 milliárd dolláros ötéves fejlesztési terv, valamint az ország élelmiszerimport-kényszere remek lehetőséget kínál magyar vállalatoknak az algériai piacra történő belépéshez. Megállapodtunk abban, hogy Algéria tejellátási problémáinak kezelése érdekében komplex együttműködési programot indítunk tizenötezer szarvasmarha telepítésétől, a szükséges infrastruktúra kiépítésén át, a feldolgozott tejtermékek gyártásáig" - közölte az államtitkár.

Szijjártó Péter hozzátette: mivel az ország földterületének mindössze 3 százaléka alkalmas jelenleg művelésre, ezért az algériaiak keresik a magyar öntözési és vízgazdálkodási megoldásokat.

Megállapodásokat kötnek

Az algériai kormány várja magyar építőipari vállalatok jelentkezését a nemzeti stadion felújítására, különös tekintettel arra, hogy azt a '70-'80-as években magyar cégek építették a Népstadion mintájára" - nyilatkozta az államtitkár, aki elmondta, hogy a két ország EXIM-bankjai között most aláírt megállapodás finanszírozási megoldásaival jelentős versenyelőnybe hozhatja a magyar cégeket.

Szijjártó Péter aláírta a két ország közötti oktatási megállapodást, amelynek értelmében szeptembertől száz algériai hallgató kezdheti meg tanulmányait magyar egyetemeken. A kis- és közepes vállalkozások sikerének elősegítése érdekében hamarosan magyar kereskedőház nyílik Algírban.

Az államtitkár megkezdte a tárgyalásokat a két főváros közötti légi összeköttetés újraindításáról is.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Elemzők: érdemi javulást mutat a külkereskedelem »