Állást keresel? Itt terveznek létszámbővítést jövőre

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 3 perc

A magyar munkaadók 2018. első negyedévében továbbra is pozitív felvételi szándékot jelentenek. A felmérésben részt vevő 750 munkaadó 15 százaléka növekedésére számít, csupán 4 százalékuk tervez elbocsátást, míg 78 százalék semmiféle változtatásra nem készül az első negyedévben. 

Óvatos tervezés

A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci mutató értéke +14 százalékos. Létszámnövekedésre lehet számítani minden iparágban, régióban és szervezeti méret kategóriában. A felvételi szándék így 4 százalékponttal gyengébb az előző negyedévhez képest, és 3 százalékponttal csökkent a 2017-es első negyedéves eredményekhez viszonyítva. 

“A magyarországi munkáltatók óvatosabban terveznek a következő negyedévre, de a felvételi szándék még mindig magas. A munkáltatók alapvetően létszámnövekedést terveznek a következő három hónapban is, de attól tartanak, hogy a 8,2 százalékos minimálbér emelés - ami 2018. január 1-jén lép életbe -, illetve a munkaerőhiány jelentős anyagi terhet ró rájuk” - mondta Vég Ottó, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője.

Itt keresnek majd új munkaerőt

A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban dolgozói létszámbővítést terveznek. A legerősebb felvételi szándékot a gyártás szektor munkáltatói jelentették +27 százalékos munkaerő - piaci mutató értékkel. Az szállítmányozás-raktározás és kommunikáció szektor munkáltatói jelentős, 23 százalékos gyarapodást jósolnak. Az építőiparban és a pénzügyi és üzleti szolgáltatások szektorban is egészséges felvételi szándékot jelentettek +19 százalék és +16 százalékos kilátásokkal. 

A folyamatosan növekvő felvételi szándék másik 2 szektorban, a vendéglátás illetve a kis- és nagykereskedés szektorokban is kimutatható, +12 százalékos mutatóval, míg a köz-, szociális és lakossági szektorban jelentették a legmérsékeltebb, +1 százalékos eredményt. 

“Magyarországon az elmúlt 2 egymást követő negyedéves előrejelzésben a gyártás területén  mutatták ki a legmagasabb felvételi szándékot, ami lehet a gépjárműipar folyamatos fejlődésének az eredménye” - hangsúlyozta Végh Ottó.

“Az autóiparban több mint 150 ezer fő dolgozik jelen pillanatban, és további 10-15 százalékos növekedésre számítunk ezen a területen” - tette hozzá a szakember.  

Visszafogott szándék

Az előző negyedévhez viszonyítva a felvételi hajlandóság kilencből nyolc iparágban gyengült. A legnagyobb mértékű csökkenést 7 százalékponttal az építőiparban és a köz-, szociális és lakossági szektorokban jelentették. 

A pénzügyi és üzleti szolgáltatások szektorban a munkáltatók 6 százalékpontos csökkenést 

jelentettek, illetve az előrejelzés 4 százalékponttal gyengébb a villamosenergia-, gáz- és vízellátás, a gyártás és a kis- és nagykereskedelmi szektorokban. Azonban a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció ágazat előrejelzése 4 százalékponttal nőtt. 

Ennyit változott egy év alatt

A 2017. első negyedévéhez képest a kilencből öt ipar ágban csökkent a munkaerő- piaci mutató értéke. 

A legjelentősebb, 13 százalékos gyengülést a kis- és nagykereskedelmi szektorból jelentették. A köz-, szociális és lakossági szektor munkáltatói 9 százalékpontos csökkenést mutatnak, és az előrejelzések 8 illetve 7 százalékponttal gyengébbek az építőiparban és a vendéglátás területén. 

Azonban két másik ágazatban erősödő felvételi szándékot jelentettek. A gyártás szektorban 5, a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció ágazatban 4 százalékponttal nőtt a munkaerő-piaci mutató. 

Regionális összehasonlítás

A 2018. január-márciusi időszakban mind a nyolc régióban munkaerő-növekedést terveznek. A budapesti munkaadók jelentették a legerősebb felvételi szándékot +22 százalékos munkaerő-piaci mutató értékkel, míg Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon +18 és +17 százalékos emelkedést mutatnak. 

A Közép-Dunántúlon és a Dél-Alföldön is pozitív kilátásokról számolnak be a munkaadók, +15 százalékos növekedéssel, míg a legkisebb mértékű regionális felvételi szándékot Dél-Dunántúlon jelentettek +4 százalékos értékkel. 

“A magyar befektetési feltételek továbbra is kedvezőek a külföldi gyártók számára. A Közép-dunántúli térségben egy külföldi multinacionális vállalat magyar leányvállalata mintegy 3,15 milliárd forintos befektetéssel bővíti a gyár kapacitását, míg egy másik külföldi szervezet közel 15 milliárd forintot invesztál egy dél-alföldi gyárba. A kormány több milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt munkahelyteremtő beruházásokra, amik az elkövetkező években több ezer új munkahelyet eredményeznek majd” - emeli ki a ManpowerGroup vezetője.

2017 év végéhez képest nyolcból hat régióban csökkent a felvételi szándék. Az Észak-Alföldön jelentős, 18 százalékos csökkenést jelentettek, a Dél-Dunántúlon és a Közép-Dunántúlon 12, illetve 6 százalékponttal gyengébb a munkaerő-piaci mutató. Egyedül a Dél-Alföldön javultak a kilátások az előző negyedévhez képest, ahol 3 százalékpontos növekedést jelentettek. 

Az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest nyolc régióból négyben gyengültek a kilátások. A legjelentősebb, 17 százalékpontos visszaesésről az Észak-Alföldön számoltak be. A dél-dunántúli munkaadók 15 százalékpontos csökkenést mutatnak, illetve Észak-Magyarországon 5 százalékponttal gyengébb munkaerő-piaci mutató. A felvételi szándék azonban három régióban - köztük Közép-Magyarországon és Budapesten - javultak 7, illetve 4 százalékponttal.

Ilyen a helyzet Budapesten

A munkáltatók Budapesten jelentették a legerősebb felvételi szándékot. A 22 százalékos munkaerő-piaci mutató a legmagasabb, mióta a ManpowerGroup Employment Outlook Survey 2009-ben indult. 

A 2017 első negyedévéhez képest az elkövetkező negyedévre vonatkozó számok 4 százalékponttal javulnak. 

Forrás: ManpowerGroup Hungary

Cégméret szerinti összehasonlítás 

Növekedésre lehet számítani mind a négy szervezeti méret kategóriában a következő negyedévben. 

A legerősebb felvételi szándékot a nagyvállalatok jelentették +27 százalékos felvételi szándékkal, míg a középvállalatok és kisvállaltok +17 százalék és +12 százalékos felvételt terveznek, míg a mikrovállalatok előrejelzése +8 százalékos. 

Az előző negyedévhez képest a középvállalatok jelentősen gyengébb kilátásokról számoltak be mintegy, 13 százalékpontos csökkenéssel, illetve a kis- és nagyvállalatok is visszaesést mutatnak, 3 és 2 százalékpontos gyengüléssel. A mikrovállalatok azonban viszonylag stabil felvételi szándékot jelentettek. 

Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest a négyből három vállalati méretben csökkenő felvételi szándékról számoltak be. A mikrovállalatok 6, a kis- és nagyvállalatok 5 és 3 százalékpontos gyengülést mutatnak, míg a nagyvállalatok enyhe javulást, 3 százalékpontos növekedést jelentettek. 

A 2018. első negyedévére vonatkozó magyarországi ManpowerGroup Munkaerő-piaci Előrejelzés 750 munkaadóból álló, reprezentatív mintán végzett megkérdezésen alapul.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Egyre többen dolgoznak rövidített munkaidőben »