Álomotthon 2017 - erről álmodnak a magyarok

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az Otthontérkép.hu legfrissebb, több mint 1300 ember részvételével készült kutatása szerint az emberek többsége saját tulajdonú lakásban él, de néhány év múlva szívesen tovább állna. A felmérésből kiderül, hogy a legtöbben 3 szobás otthonra vágynak, amelynek ára 15 és 35 millió forint között van és lehetőleg távol a nyüzsgő belvárostól.

Saját lakásban élnek a legtöbben

Az Otthontérkép.hu online felmérésében résztvevők 71 százaléka jelenleg saját lakásban lakik, 18 százalék bérel ingatlant, 11 százalék pedig a család tulajdonában lévő ingatlanban vagy pedig ismerősnél húzza meg magát. Ezek az ingatlanok javarészt (63 százalék) a lakások típusába sorolandók, csupán 30 százalékot képviselnek a családi házak.

Ez az eredmény feltehetően azzal magyarázható, hogy a válaszadók 60 százaléka él Budapesten, további 14 százalék pedig az agglomerációban, ahol jóval nagyobb arányban fordulnak elő a lakások, mint vidéken.

A kérdőívet kitöltők 13,2 százaléka egyedül él, 39,3 százalék esetén ketten, 23,4 százalék esetén pedig hárman osztoznak a lakáson. 200 ezer forint vagy annál kevesebb pénz folyik be a családik kasszába a megkérdezettek 7 százaléka esetén, 13 százalék 200-300 ezer forintból, 19,4 százalék 300-400 ezer forintból, 21,9 százalék 400-500 ezer forintból, 37,6 százalék pedig ennél nagyobb összegből gazdálkodik havonta.

A költözési szándékot a válaszadók 84,3 százaléka jelezte, 28,5 százalékuk már most keresi jövőbeli otthonát, további 27,6 százalék pedig egy-két éven belül tervezi a költözést.

„Ezek a mutatók az egy évvel ezelőtti hasonló felméréskor 10-15 százalékkal alacsonyabbak voltak, ami egyértelműen annak a jele, hogy hatnak a különféle állami és piaci ösztönzők – magyarázta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. 

Az emberek harmada vidékre vágyik

A több mint 1300 válaszadó harmada költözne vidékre, 14,2 százalék egy nagyobb vidéki városba, 17,2 százalék pedig egy kisebb városkába vagy faluba.

A kitöltők több mint 28 százaléka választaná az agglomerációt vagy a főváros külsőbb kerületeit, míg 9,5 százalék Budapest nyüzsgő centruma mellett tenné le a voksát. Buda és Pest kedveltségi csatájából előbbi kerül ki győztesen, 20,6 százalék költözne a budai részre, míg pontosan fele ennyi ember választaná inkább Pestet.

Az álom otthon

A statisztikákból világosan kiolvasható, hogy a 3 szobás otthonok népszerűség továbbra is töretlen, az emberek 44 százaléka vásárolna ekkora otthont, érdekes azonban, hogy csupán 10 százalék döntene az 1-1,5 szobás ingatlanok mellett, amelyek jellemzően befektetés esetén népszerűek. 

Ár tekintetében általánosságban elmondható, hogy az emberek túlnyomó része (73,7 százalék) 35 millió forint alatti ingatlant vásárolna: 12,4 százalék 15 millió forint alatti, 31,5 százalék 15-25 millió forint közötti, 29,8 százalék pedig 25-35 millió forint közötti otthont tudna szívesen a magáénak.

A magasabb árkategóriában gondolkodók aránya jóval alacsonyabb, 35-50 millió forintot mindössze 18 százalék szánna lakásvásárlásra, ennél nagyobb összeget pedig csupán 8 százalék.

A felmérésből kiderül az is, hogy az emberek többsége az új otthon finanszírozásához több forrást is igénybe venne, elenyésző számban vannak azok, akik csak a megtakarításukra vagy csak a jelenlegi ingatlan eladásából befolyt összegre támaszkodnának.

A válaszolók 42 százalék venné igényben a megtakarításait, amelyből a lakás árának negyedét tudná finanszírozni, de például a válaszolók közel 20 százaléka az árának felét hitelből finanszírozná. A kitöltők 19 százaléka használná fel az örökségét, hogy valamilyen mértékben beszálljon a lakás kifizetésébe, 15 százalék pedig állami támogatást, például csokot venne igénybe.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ha ingatlant akarsz, eszerint törlesztheted a részleteket »