Amerika is készülhet a büntetővámokra

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Európai Unió mintegy 3,5 milliárd dollárnyi amerikai termékre vetne ki 25 százalékos importvámot akkor, ha az amerikai elnök beváltja ígéretét és a jövő héten vámmal sújtja az importból származó acélt és alumíniumot - értesült a Reuters EU-forrásokból.

Miért lépett az elnök?

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy a jövő héten 25 százalékos importvámot vezet be az acél, és 10 százalékot az alumínium bevitelére. Trump szerint az elmúlt évtizedekben egyes országok tisztességtelenül kereskedtek ezekkel a termékekkel, ezért meg kell védeni az amerikai termelést az olcsó külföldi konkurenciától. 

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb acélimportálója, tavaly 35,6 millió tonnát hozott be külföldről. A teljes amerikai importon belül Kanada részesedése a legnagyobb, 16,7 százalék. A második helyen Brazília áll 13,2 százalékos részesedéssel, amelyet Dél-Korea (9,7 százalék), Mexikó (9,4 százalék), Oroszország (8,1 százalék), Törökország (5,6 százalék), Japán (4,9 százalék), Németország (3,7 százalék), Tajvan (3,2 százalék), Kína (2,9 százalék) és India (2,4 százalék) követ.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke még csütörtökön bejelentette, hogy az Európai Unió napokon belül "határozott és arányos" választ ad.

Véget érő egyeztetések

Uniós szakértők szerint a jövő hétre várható amerikai intézkedés életbe léptetése végérvényesen lesöpri az asztalról az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) tervét. A tárgyalások 2013-ban kezdődtek, de 2016-ban leállt az egyeztetés a Washington és Brüsszel közötti komoly nézeteltérések miatt.

Az Európai Bizottság szerint megállapodás esetén az Egyesült Államokban és Európában mintegy 13 millió új munkahely jönne létre. A mintegy 800 millió embert érintő szabadkereskedelmi övezet adná a globális GDP csaknem felét és a globális áruforgalom mintegy harmadát.

Sokan aggódnak

Eközben pénteken Roberto Azevedo, a Kereskedelmi Világszervezet, a WTO vezérigazgatója aggodalmának adott hangot az amerikai vámtervvel kapcsolatban. A nemzetközi szervezet vezetője szerint az amerikai lépés kereskedelmi háborúhoz vezethet, ami senkinek sem áll érdekében. Roberto Azevedo azt mondta, hogy a WTO szorosan figyelemmel követi az eseményeket.

Megszólalt Oroszország is, amely az Egyesült Államok ötödik legnagyobb acélszállítója, a teljes amerikai import 8,1 százalékát fedezi. Arkagyij Dvorkovics, orosz miniszterelnök-helyettes rámutatott arra, hogy az amerikai lépés egészen biztosan károkat okoz, de hogy az pontosan mekkora lesz, majd csak azután lehet felmérni, ha részleteket is nyilvánosságra hoznak Washingtonban a vám bevezetéséről. Hozzátette: szakértők megkezdték annak a vizsgálatát, hogy miként reagáljon Moszkva.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kína: elérhetőbb cél a részleges megállapodás »