Angola kész igazodni az OPEC-hez

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Angola engedett az OPEC nyomásának és a globális termeléscsökkentési megállapodásban foglaltaknak megfelelően kész a rá kiszabott kvótához igazítani termelését. Ennek megfelelően a korábbi kvótatúllépésének ellentételezése miatt júliustól szeptemberig a megszabottnál nagyobb mértékben csökkenti a termelését.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC a szervezeten kívüli nagy olajtermelőkkel, közöttük Oroszországgal létrehozott OPEC+ néven ismertté vált informális együttműködése termelésének napi 9,7 millió hordós, a 2019-es globális olajfelhasználás mintegy 10 százalékának megfelelő csökkentésében állapodott meg a világpiaci egyensúly helyreállítása, a világszerte felhalmozott nyersolajkészletek csökkentése és az olajár stabilizálása érdekében.

A megállapodás érvénye májustól július végéig tart, onnantól kezdve a csökkentés mértéke decemberig fokozatosan napi 7,7 millió hordóra csökken. Néhány OPEC-tagország azonban, - közöttük Angola, Irak, Kazahsztán, Nigéria és Gabon - nem tartotta magát termelésének a ráeső mértékben való csökkentéséhez. A Reuters értesülése szerint Angola beleegyezett abba, hogy tartja magát a termeléscsökkentési megállapodáshoz és mostantól kvótájánál nagyobb mértékben csökkenti termelését az eddigi túllépés kompenzálására. A hírügynökség kérdésére sem az angolai ásványkincs- és olajipari minisztérium, sem az állami Sonangol olajipari vállalat nem kommentálta az értesülést. Májusban Angola napi 1,28 millió hordó olajat termelt az OPEC nyilvántartása szerint, napi 100 ezer hordóval kvótája felett.

A Reuters adatai szerint júniusban napi 1,24 millió volt az angolai olajtermelés, napi 60 ezer hordóval a kvóta felett. Az OPEC+ termeléscsökkentési megállapodása feltételeinek a betartására és piaci eredményességének a felmérésére alakított közös miniszteriális felügyelő bizottság, a JMMC (Joint Ministerial Monitoring Committee) július 15-én ül össze legközelebb a kialakult helyzet megvitatására.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Piszkosul lemaradt az építőipar az elmúlt évhez képest »