-->

Az önkormányzati cégvezetők körmére néznek

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

A nem megfelelő vezetésnek, illetve az elégségtelen tulajdonosi kontrollnak súlyos következményei lehetnek az önkormányzati cégeknél - erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azt követően, hogy újabb hat távhőszolgáltató cég ellenőrzését zárta le a többségi önkormányzati tulajdonban működő gazdasági társaságok ellenőrzése keretében.

Átfogó vizsgálat

Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke a friss jelentéseket ismertető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a számvevőszék tavaly kezdte meg 36 távhőszolgáltató és hulladékkezelő cég gazdálkodásának értékelését. Az idén már 30 jelentést nyilvánosságra hoztak, és most adják közre az utolsó 6 jelentést. Ezekben Vác, Kiskunhalas, Mohács, Tatabánya, Veszprém és Budapest távhőcégeit vizsgálták.

Horváth Margit, az ÁSZ felügyeleti vezetője beszámolójából kiderült, hogy mind a hat cég hiánytalanul eleget tett a rezsicsökkentésről szóló jogszabályoknak, de a budapesti Főtáv Zrt.-t leszámítva minden cégnél - elsősorban számviteli szabályozással kapcsolatos - súlyos hiányosságokat tárt fel az ÁSZ vizsgálata.

A rezsicsökkentés szolgálatában

Warvasovszky Tihamér kiemelte, hogy a működési és pénzügyi kockázatok feltárásával "hasznosítható munícióval" szeretnének szolgálni a kormány 2013-tól elindított rezsicsökkentési törekvéseihez. A fejlesztési irányokról szólva hangsúlyozta: egyértelmű eredményességi követelményeket kell állítani a vezetőkkel szemben, és folyamatosan nyomon kell követni a teljesítménykritériumok teljesülését, ezeket értékelni kell, és eltérés esetén a szükséges intézkedéseket meg kell tennie a tulajdonosnak. Kritikus területként azonosította az ÁSZ többek között a szabályozott működés hiányát, a nem megfelelő önköltségszámítást, valamint azt, hogy a cégek nem fektették le világosan a teljesítménykövetelményeket.

Az alelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a feltárt hiányosságok és az azonosított kritikus területek tekintetében az előremutató, rendszerszintű megoldások elmaradása előbb-utóbb nehéz helyzetbe hozhatja a költségvetést, illetve az állampolgárok is "saját bőrükön érezhetik" a káros hatásokat. Warvasovszky Tihamér jelezte: az ÁSZ a kormány figyelmét is felhívta a veszélyekre és kockázatokra. A szabályozott működés hiányával kapcsolatban kifejtette: az ellenőrzés során a gazdasági társaságok ügyvezetésének tett 123 javaslatból 46 a gazdálkodás szabályszerűségének helyreállítására, 23 a szabályozás javítására vonatkozott, míg 54 a helytelen vagy hibás gazdálkodási gyakorlat korrekciójára irányult.

A pénzügyek a legproblémásabbak

A szabályozottság területén a számviteli politika és a számviteli politika keretében elkészített szabályzatok ellenőrzése nyomán fogalmazódott meg a legtöbb javaslat. Az ÁSZ kiemelt figyelmet fordított a gazdasági társaságok önköltség-számítási, számviteli szétválasztási szabályozására, mivel ezek biztosítják a megalapozott díjmegállapítást és a keresztfinanszírozás-mentes elszámolást - fejtette ki. Tipikus hiányosság volt, hogy a cégeknek nem volt önköltség-számítási szabályzatuk, nem dolgozták ki a közvetlen és közvetett költségek elkülönítésére, a közvetett költségek felosztására vonatkozó szabályokat, valamint nem készítettek árkalkulációra vonatkozó szabályzatot, vagy azok hiányosak voltak.

Mindezek a díjképzésnél és az önköltségszámításnál a megalapozottság, az átláthatóság és a teljeskörűség hiányához vezetnek - emelte ki Warvasovszky Tihamér. Mint mondta, kritikus terület volt a teljesítménykövetelmények hiánya is. Az ellenőrzött gazdálkodó szervezetek közül 2012-ben összesen 31 készített üzleti tervet, amelyből 23 nem határozott meg a szakmai feladatellátás gazdaságosságát és hatékonyságát mérő kritériumokat. Az állami és önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok tevékenysége mögött jelentős vagyon áll, vagyis az állami vagyon megőrzése és gyarapítása szempontjából is fontos szereplőkről van szó - hangsúlyozta Warvasovszky Tihamér. Kitért arra is, hogy a vagyonnal való gazdálkodás területén a vagyon megőrzését és gyarapítását tekintette át az ÁSZ.

A leltározással sem volt minden rendben

Hiányosságokat tapasztaltak a leltározási kötelezettség teljesítésében. Emellett jellemző hiányosság volt, hogy a legtöbb esetben az elszámolt értékcsökkenés mértéke meghaladta a beruházásra, felújításra és karbantartásra fordított összeget, így nem volt biztosított az eszközök megújítása, és a fenntartható működés. Hiányosságokat állapítottak meg a tulajdonosi felügyelet esetében is. Ezek a problémák és a nem megfelelő menedzsment tevékenység végső soron gazdálkodási anomáliákhoz is vezetett - hívta fel a figyelmet az alelnök. Ezek többsége a tőkeegyensúly felborulásában, a követelésállomány növekedésében, a behajtás iránti intézkedések elmaradásában, illetve a kötelezettségállomány megugrásában öltött testet - fűzte hozzá.

Az ellenőrzött 36 társaság közül 11 közszolgáltató saját tőkéje csökkent a jegyzett tőke 50 százaléka alá, ebből hét társaság saját tőkéje negatívvá vált - emelte ki Warvasovszky Tihamér. Horváth Margit az ellenőrzések részleteiről elmondta: a Váci Távhőszolgáltatási Kft.-nél a 2008-2012 közötti működés során számos számviteli szabályozási hiányosságot tártak fel, így például azt, hogy a cég a törvényi változások ellenére sem aktualizálta számviteli szabályzatait. A kiskunhalasi távhőcégnél is számos számviteli szabálytalanságra derült fény, itt a vizsgált időszak 2012-2013 volt.

A 2008-2013 közötti időszakban (a másik négy cégnél ezt az időszakot vizsgálta az ÁSZ) a Mohács-Hő Kft.-nél, a veszprémi VKSZ Zrt.-nél és a tatabányai T-Szol Zrt.-nél ugyancsak a számviteli szabályozottságban voltak hiányosságok. Kivételt a budapesti Főtáv Zrt. képez, ahol az ÁSZ megállapítása szerint felelős, kiegyensúlyozott gazdálkodás folyt.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Versenykorlátozás gyanújával vizsgál két céget a GVH »

4IG 520 (0,97 ) AKKO Invest 386 (-1,78 ) ALTEO 786 (2,34 ) ANY 1160 (-0,43 ) APPENINN 308 (-1,91 ) AutoWallis 77 (-1,90 ) BIF 235 (-1,26 ) CIGPANNONIA 314 (2,95 ) DELTA 60 (-4,48 ) DM-KER 48 (6,67 ) FUTURAQUA 60 (4,18 ) GSPARK 3290 (0,30 ) Gloster 2700 (9,76 ) KULCSSOFT 1325 (-4,68 ) MASTERPLAST 808 (1,00 ) MOL 1522 (0,53 ) MTELEKOM 347 (-0,14 ) Megakran 4 (-0,50 ) NORDTELEKOM 20 (1,02 ) NUTEX 19 (4,35 ) OTP 9845 (0,87 ) OTT1 123 (-3,90 ) PANNERGY 706 (0,86 ) RABA 880 (0,92 ) RICHTER 6450 (1,57 ) SET Group 50 (0,20 ) TAKAREK 433 (-1,59 ) WABERERS 1140 (-0,44 ) ZWACK 16450 (0,30 )