Ausztrália tehetne többet is környezetért

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az ausztrálok több mint 70 százaléka úgy gondolja, hogy az ország kormánya nem tesz eleget a tiszta energia támogatása érdekében - derül ki egy kedden közzétett felmérés eredményéből.

A megkérdezettek 71 százaléka mondta azt, hogy a kormánynak több pénzt kellene fordítania a biztonságos, megbízható és megfizethető megújuló energia támogatására, és csak 12 százalék elégedett a kormány jelenlegi erőfeszítéseivel.

A kormány továbbra is támogatja az ország korábbi vállalását, hogy Ausztrália 2020-ra energiaszükségletének 23 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezze. A legtöbb választópolgár szerint viszont Ausztráliának a következő évtized végére energiafelhasználásának legalább felét kellene megújuló forrásokból biztosítania.

A felmérés azt követően készült, hogy az energiaügyi miniszter bejelentette: a kormányzat azt fontolgatja, lehetővé teszik, hogy a zöldenergia támogatásáért felelős állami pénzintézet a jövőben úgynevezett "tiszta szén" projekteket is támogasson. Ezeknél a keletkező szén-dioxid nem jut a légkörbe, hanem földalatti tározókba kerül. A "tiszta szén" iparági elnevezést ugyanakkor az ilyen projektek bírálói önellentmondásnak tekintik.

A felmérés szerint a választók mindössze 31 százaléka támogatja a "tiszta szénnel" működő erőműveket, a relatív többség, 45 százalék szerint "rossz ötlet" ilyeneket építeni. A felmérés szerint az ausztrálok 60 százaléka gondolja úgy, hogy a klímaváltozást emberi tevékenység okozza, s csak negyedük véli azt, hogy természetes ingadozásról van szó.

A naperőművek országa leszünk?
Jelentősen nőhet a 0,5 megawatt (MW) teljesítménynél kisebb naperőművek száma Magyarországon, erre lehet következtetni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) tavaly decemberben beérkezett beadványokból.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Első a Föld védelme a gazdaság újrandításakor »