Az Airbus átverte Ausztriát?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az osztrák kormány feljelentést tesz az Airbus repülőgépgyártó vállalat ellen annak gyanújával, hogy az Eurofigther harci repülőgépek vásárlásakor Ausztriát megtévesztették az árral kapcsolatban, továbbá Bécs kártérítést is követel - jelentette be Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter csütörtökön.

Még 2012-es az eset

"Nem nézhetjük tétlenül, hogy az osztrák adófizetők csúszópénzeket finanszíroztak" - mondta a tárcavezető bécsi sajtóértekezletén. Úgy vélte, hogy meg kell szüntetni minden olyan körülményt, amely a hadseregbe vetett bizalmat sértheti.

A miniszter tájékoztatása szerint a bécsi ügyészségen tett feljelentés a Eurofighter-beszerzéséről szóló, 2012-ben készített jelentésen alapul.

Doskozil szerint ez egyértelmű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a vadászgépek eladásakor az Airbus vállalat Ausztriát szándékosan félrevezette, hiszen a tényleges vételár, a szállítókapacitás és felszereltség ismeretében nem döntöttek volna a gépek megvásárlása mellett, hanem a kedvezőbb áron kínált versenytárs, a Saab Gripenjeit választották volna.

A szakértők szerint az ebből fakadó kár akár mintegy 1,1 milliárd euróra tehető, és Ausztria 183 millió és 1,1 milliárd euró közötti kártérítést követel.

Külön bizottságot kértek fel

A csütörtökön benyújtott 130 oldalas feljelentés 97 mellékletet tartalmaz, és az Airbus Defence and Space GmbH (korábbi EADS GmbH), és a konszernhez tartozó Eurofighter Jagdflugzeug GmbH nevű vállalat ellen szól. A miniszter arról is beszélt, hogy a légtér továbbra is biztosított, a gépek használatban vannak.

Azonban Doskozil különbizottságot kért fel annak vizsgálatára, hogy miképpen lehet a légtér védelmét a jövőben biztonságosan, de költséghatékonyan ellátni. A bizottsági jelentés júniusig készül el.

Heves vihart kavart

A vadászgépek beszerzése már a kezdetektől heves politikai vihart kavart Ausztriában. Az osztrák állam 2002-ben döntött arról, hogy 18 darab Eurofighter típusú gépet vásárol mintegy kétmilliárd euróért. A vadászgép-beszerzésről még Wolfgang Schüssel kancellár konzervatív kormánya kötött szerződést.

Az ügyletet a szociáldemokraták kezdettől fogva élesen bírálták, szükségtelennek és túlságosan drágának nevezték, és a 2007-es parlamenti választások előtti kampányukban azt ígérték, győzelmük esetén felmondják, vagy legalább árcsökkentést érnek el a vadászgépgyártó EADS vállalattal szemben. Ez az ígéretük valószínűleg hozzájárult akkor sokakat meglepő választási győzelmükhöz.

Ennek eredményeképpen 2007-ben az osztrák kormány és az Eurofighter konzorcium abban állapodott meg, hogy Ausztria az eredeti szerződésben rögzített 18 Eurofighter vadászgép helyett csak 15-öt vásárol.

Nem foglaltak állást

Azonban számos alkalommal felmerültek olyan vádak, hogy nem volt minden szabályos a vadászrepülőgépek beszerzésekor és többször felmerült korrupció, pénzmosás és hűtlen kezelés gyanúja is. Ausztriában, Németországban és Svájcban is házkutatásokat tartottak a kapcsolódó üzleteket vizsgálva.

A csütörtökön bejelentett üggyel kapcsolatban sem az Airbus Defence and Space GmbH, sem az Eurofighter Jagdflugzeug GmbH vállalat nem akart még állást foglalni. Az Airbus szóvivőjének tájékoztatása szerint még csak a sajtóból értesültek a bejelentésről, további részleteket egyelőre nem ismernek.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tizenötezer álláshelyet szüntet meg az Airbus »