-->

Rekordösszegű osztalékot fizettek ki a cégek

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A pandémia ellenére tavaly az amerikai cégek rekordösszegű osztalékot fizettek ki.

A Janus Henderson alapkezelő adatai szerint az amerikai vállalatok 503,1 milliárd dollárnyi osztalékot fizettek részvényeseiknek, 2,6 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tavaly április és december közötti időszakban a cégeknek csupán a 7 százaléka csökkentette az osztalékösszeget. Tavaly a globálisan kifizetett osztalékösszeg 12,2 százalékkal, 1260 milliárd dollárra esett vissza.

A legnagyobb mértékben az európai cégek csökkentették az osztalékot, 28,4 százalékkal, 171,6 milliárd dollárra, ami 2009 óta a legalacsonyabb. Az alapkezelő szerint nagy a bizonytalanság, hogy hogyan alakul idén az osztalék globálisan, annak ellenére, hogy a koronavírussal szembeni vakcina széles körű alkalmazása hozzájárul az amerikai és általában a világgazdaság élénküléséhez a második fél évben: a derűlátó forgatókönyv szerint az osztalék 5 százalékkal nő, a borúlátó szerint viszont 2 százalékkal csökken globálisan.

Ugyancsak a Janus Henderson számításai szerint az amerikai cégek tavaly közel 300 milliárd dollár értékben vásároltak vissza saját részvényt, ami csupán mintegy fele az elmúlt három év csaknem 700 milliárd dolláros átlagának. A részvényvisszavásárlást általában azelőtt mérséklik a cégek, hogy csökkentenék az osztalék összegét, és azután pörgetik fel, miután biztosak abban, hogy folytathatják, vagy újrakezdhetik az osztalékfizetést - jegyezte meg az alapkezelő, amely szerint a cégek az utóbbi időszakban mind nagyobb számban jelentenek be részvényvisszavásárlást, ami az idei osztalékösszeg növekedésének jele is lehet.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A visszaeső cégek januártól különösen rosszul járhatnak »