Az amerikai feldolgozóipar is mélypontot ért

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Közel egy évtizede a leggyengébb teljesítménynövekedést érte el júliusban az amerikai feldolgozóipar a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett kimutatása alapján.

Az IHS Markit végleges adatai alapján szezonális kiigazítással júliusban 50,4 pontra csökkent a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az Egyesült Államokban a júniusi 50,6 pontról. A BMI végleges értéke magasabbnak bizonyult az 50,0 pontos előzetes értéknél, de ezzel együtt is egy évtizede, 2009 szeptembere óta a legalacsonyabb lett. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait összefoglalva rámutatott: az amerikai feldolgozóipar teljesítményének növekedési üteme 2009 óta nem látott szintre csökkent, ami arra utal, hogy jelentős fékező erőt fejt majd ki a harmadik negyedévi GDP-növekedésre. A mutató romlása alapján a feldolgozóipari termelés évi 3 százalékos csökkenésére lehet következtetni.

"A lassulás a belföldi beruházások csökkenésére és az export visszaesésére vezethető vissza. A kereskedelmi ellentétek eszkalálódásának következményei, a világgazdasági növekedés lassulása miatti aggodalom és a geopolitikai kockázatok miatt romló kilátások tükrében a vállalatok beszerzéseiket elkezdték visszafogni" - mondta. https://www.markiteconomics.com/Public/Home/PressRelease/5d26dd60063444448aaa1dec7831b182?s=1

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az index szerint kitarthat a gazdasági növekedés »