Az amerikai GDP 3,1 százalékkal nőtt a negyedévben

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az előzetes adatokkal és az elemzői várakozásokkal megegyezően 3,1 százalékkal nőtt az amerikai GDP az első negyedévben - közölte csütörtökön a washingtoni kereskedelmi minisztérium.

Az előző negyedévben 2,2 százalékkal bővült a GDP. A bruttó nemzeti termék, a gazdaság teljesítményének legátfogóbb mérőszáma egyebek mellett a hadiipari megrendeléseknek köszönhetően is kedvezően alakult, de a GDP összetevői módosultak az első két olvasathoz képest.

Az export és a készletek növekedése elfedte a belső kereslet gyengeségét. A kereskedelmet, a készleteket és a kormányzati kiadásokat figyelmen kívül hagyva a gazdaság csupán 1,3 százalékkal nőtt az első negyedévben, ezzel a metódussal számolva 2013 második negyede óta a legalacsonyabb ütemben.

Míg a háztartások költekezése felgyorsult a második negyedévben, a berendezésekre fordított kiadások csökkentek, amint ezt a tartós javakra feladott megrendelések visszaesése is előrevetíti. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború mind az ületi, mind a fogyasztói bizalmat gyengíti. Mindezek következtében a GDP növekedésének üteme a második negyedévben 2 százalékra lassul - vélik elemzők.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Trumpnak megint nem tetszik a Fed véleménye »