Az AutoWallis rekordévet zárt tavaly

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az AutoWallis árbevétele 19 százalékkal 75,3 milliárd forintra növekedett.

Rekordévet zárt az AutoWallis 2019-ben: konszolidált árbevétele 19 százalékkal 75,3 milliárd forintra növekedett az előző évi 63,1 milliárd forintról, EBITDA mutatója pedig 17 százalékkal 2,982 milliárd forintra bővült 2,5 milliárd forintról - ismerteti a társaság a nemzetközi számviteli szabványok szerint készült konszolidált éves beszámolójában, amelyet a Budapesti Értéktőzsde honlapján hozott nyilvánosságra kedden. Az AutoWallis Nyrt. az MTI-hez eljuttatott közleményében megállapítja: a magyar tőzsde autós vállalata jó úton halad stratégiája megvalósításában, amely szerint 2024-ben árbevétele már 130 milliárd forint fölé emelkedhet.

A közleményben ismertetik: az AutoWallis csoport működésére hatással van a változó európai autópiac, de tevékenysége, hatékonysága, üzleti lehetőségei, értékteremtő képessége szempontjából tényleges működési területének, Közép-Kelet-Európának és a Balkánnak a gazdasági teljesítménye a mérvadó. Az AutoWallis Csoport a magyarországi és nemzetközi piacain is elsősorban a prémium szegmensben van jelen, ahol az általa képviselt BMW és MINI márka esetében 18 százalékos növekedést ért el, miközben a magyar prémium piac 14,5 százalékkal növekedett. Az eredményekhez a vállalat mindhárom üzletága hozzájárult: a legnagyobb mértékben, 31 százalékkal a belföldi disztribúciós üzletág bővült, az autóipari szolgáltatói üzletág pedig 19 százalékkal növekedett.

A nemzetközi disztribúciós üzletág árbevétele 8 százalékkal nőtt a nyugat-európai teljes autópiaci stagnálásával szemben. Ormosy Gábor, a csoport vezérigazgatója a 2019-es eredményt értékelve elmondta: a számok alátámasztják, hogy az AutoWallis a tavaly év elején meghatározott ötéves stratégiája mentén halad, amelyben azzal számolnak, hogy 2029-re a közép-kelet-európai régió meghatározó mobilitási szolgáltatói lesznek. A növekedést a társaság egyrészt organikus, másrészt akvizíciós úton kívánja megvalósítani. A csoport a jelenleg képviselt márkák képviseletét további országokban is szeretné megszerezni, míg az AutoWallis által jelenleg lefedett 14 országban további 2-3 új autómárka képviseletét szeretnék elnyerni, illetve kiskereskedelmi hálózatukat a régióban is kiterjeszteni.

Kiemelt cél a jelenlegi (szerviz, autókölcsönzés) és a gyorsan növekvő mobilitáshoz kapcsolódó szolgáltatási portfolió bővítése. A társaság közölte: noha a tavalyi eredmény az osztalékfizetést lehetővé tenné, a koronavírus miatti kiszámíthatatlanabb környezet és a növekedés finanszírozása érdekében az igazgatóság nem javasolja osztalék kifizetését az idén. Az Autowallis részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, keddi záróára 79 forint volt, elmúlt éves maximuma 154 forint, minimuma 51,2 forint.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Rekordforgalmat ért el tavaly a Praktiker »