Az egész atomipart megtolhatják a szaúdiak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Szaúd-Arábia formális információkéréssel fordult nemzetközi atomipari cégekhez, és ezzel megtette az első lépést ahhoz, hogy hivatalosan tendert írjon ki atomerőművek építésére.

Másodikként szállnának be a térségben

Egymástól független források szerint a királyság 2032-ig összesen 17,6 gigawatt atomerőművi kapacitást akar kiépíteni. Ez mintegy 17 reaktor szállítását igényelné, ami lendületet adhatna a fukusimai katasztrófa óta visszaszorulóban lévő atomenergia iparnak.

Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre arra törekszik, hogy belső felhasználását csökkentve növelni tudja olajkivitelét. A királyság lenne a második Öböl-menti arab ország az Egyesült Arab Emírségek után, amely az atomenergia felé fordul.

Az emírségekben jelenleg négy dél-koreai tervezésű reaktor épül, amelyek közül az első a tervek szerint 2018-ban lép üzembe.

Ipari források szerint Szaúd-Arábia dél-koreai, kínai, francia, orosz, japán és amerikai gyártókat keresett meg az első két reaktor szállításával kapcsolatban.

Ezt olvasta már? Lassan elindul az egyiptomi atomberuházás
A Roszatom orosz atomenergetikai állami konszern azzal számol, hogy az év végéig aláírják az Egyiptom első atomerőművének létrehozásáról szóló valamennyi szerződést, és ennek alapján bekérheti a licencengedélyt az építkezés megkezdéséhez

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A Roszatom képes legyártani a paksi fűtőanyagot »