Védi az alacsony kamatot a jegybankár

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az EKB irányadó kamatának csökkentése és "pénzpumpálása" a gazdaságba támogatja a magyar jegybanki alapkamat hosszabb távú tartását - nyilatkozta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának külső tagja.

Tartós tartás

Kandrács Csaba hangsúlyozta: az, hogy Matolcsy György jegybankelnök a legutóbbi, július végi kamatcsökkentést követően bejelentette, hogy a monetáris tanács "tartós tartásra", vagyis arra rendezkedik be, hogy a jegybanki alapkamat 2015 végéig a jelenlegi, 2,1 százalékon marad, nem azt jelenti, hogy ettől rendkívüli esetben ne térne el a testület. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Bloomberg hírügynökség keddi, kapcsolódó anyagából kiolvasható fő üzenet, amely szerint az EKB lépése miatt nőhet az MNB mozgástere, torzítva, tévesen adja vissza az MNB megküldött álláspontját. Az EKB mostani lépése azonban még nem éri el azt a szintet, amely beavatkozásra késztetné a monetáris tanácsot - szögezte le. Hozzátette, hogy az Európai Központi Bank döntése mérsékli a piaci, például az orosz-ukrán konfliktus miatti kockázatokat is.

A középtávú inflációs cél teljesüléséhez a mostani kamatszint fennmaradása megfelelő Kandrács Csaba szerint, aki úgy fogalmazott: ha nem érkezik erősebb jelzés, ez a szint maradhat 2015 végéig.

EKB

Az EKB szeptember 4-i kamatdöntő ülésen 0,05 százalékra csökkentette az irányadó kamatát 0,15 százalékról, lejjebb vitte a 0,1 százalékos negatív betéti kamatát is, amely így mínusz 0,20 százalék, és 0,30 százalékra változtatta egynapos hitelrátáját 0,40 százalékról. A döntés nem felelt meg a piaci várakozásoknak, az elemzők többsége arra számított az EKB nem változtat irányadó kamatrátáján.

A kamatdöntés napján Mario Draghi EKB-elnök bejelentette, hogy megkezdik az eszközfedezetű értékpapírok (ABS) vásárlását. Az ABS-program mellett az EKB euróban denominált, fedezett kötvényeket is venni fog, erről október 2-án adnak további részleteket.

Az EKB azután döntött az ABS vásárlások megindításáról, hogy az eurózónában 2014 második negyedévében a vártnál kisebb lett az éves gazdasági növekedés üteme, amely a harmadik negyedévben tovább lassult.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az alapkamat, a hitelek és a lakásárak dominója »