Az elemzőket is meglepte az alacsony infláció

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Jóval elmaradt az előrejelzésektől az éves összevetésű brit infláció a múlt hónapban: a brit statisztikai hivatal (ONS) keddi ismertetése szerint a fogyasztói árindex 1,6 százalékkal volt magasabb júliusban, mint egy évvel korábban. Az elemzői prognózisok 1,8 százalékos éves inflációt jósoltak.

Júniusban még 1,9 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában. A Bank of England (BoE) - a brit jegybank - számára a kormány 2 százalékos követendő éves inflációs célt ír elő.

Csúszhat a kamatemelés?

Elemzői vélemények szerint az ettől most már jelentősen elmaradó, és csökkenő pályán lévő brit infláció miatt valószínűbb, hogy a Bank of England csak jövőre emeli a több mint öt éve 0,5 százalékos történelmi mélyponton tartott alapkamatát.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai az inflációs adatok keddi ismertetése utáni kommentárjukban úgy vélekedtek: az elhúzódóan alacsony inflációval jellemzett mostani időszak növeli annak esélyét, hogy a Bank of England 2015 elejéig vár első kamatemelésével. A ház szerint ez annál is inkább valószínű, mivel a jelek arra vallanak, hogy a brit gazdaságban felhalmozódott kapacitásfelesleg - amely a BoE monetáris döntéseinek elsődleges meghatározója - a vártnál hosszabb ideig marad a várakozásoknál magasabb szinten.

Mindemellett az erős font is dezinflációs hatású, mivel olcsóbbá teszi az importot - hangsúlyozták a CEBR elemzői.

Tovább süllyedhet az infláció

Egy másik nagy londoni elemzőház, a Capital Economics szakértői a keddi inflációs adatismertetés utáni értékelésükben lendületesen lefelé tartó inflációs pályát jósoltak a következő hónapokra is. Előrejelzésük szerint az éves brit infláció az idén 1 százalék környékére süllyed.

E várakozásuk elsődleges tényezői közé sorolták, hogy az erős font dezinflációs hatása még nem is szűrődött át teljesen a fogyasztói árakba. A ház számításai szerint emellett ha a nyersolajárak tartósan 100 dollár alatt maradnak, az önmagában 0,2 százalékponttal csökkenti az éves árnövekedést, a nagybani energiahordozó-árak meredek esése pedig arra vall, hogy az idei fűtési szezonban jó eséllyel egyáltalán nem emelkednek a lakossági közműdíjak. Ez a Capital Economics becslése szerint azt jelentené, hogy a közműdíjak hozzájárulása a tizenkét havi kiskereskedelmi inflációhoz a jelenlegi 0,3 százalékpontról zéróra csökkenne.

Mindezek alapján a cég azzal számol, hogy bár az alacsony infláció várhatóan nem akadályozza meg a Bank of Englandet a mélységi rekordon tartott alapkamat rövid időn belüli emelésében, a kamatemelés üteme azonban valószínűleg a piac által vártnál jóval fokozatosabb lesz.

A Bank of England 2009 márciusa óta tartja 0,5 százalékon alapkamatát. Ez abszolút mélységi rekord: a BoE 1694-es alapítása és a 0,5 százalékos alapkamat elérése között eltelt 315 évben soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Októberben érkezhet az inflációs fordulat »