Az Elmű-Émászt is bekebelezi az állam

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az MFB megveheti az Elmű-Émász egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletágát, a nemzeti közműszolgáltató megszerezheti az Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft.-t, és az RWE értékesíti a hazai villamosenergia-elosztói társaságai 49 százalékos tulajdonrészét az MFB-nek - egyebek mellett erről írt alá a magyar kormány és az RWE szándéknyilatkozatot.

Az árambizniszbe is beszáll az állam

A Miniszterelnökség csütörtöki közleményében hangsúlyozta: a felek közös célja, hogy együttműködésükkel hozzájáruljanak a magyar fogyasztók áramellátásának biztonságához, az energiaárak kedvező szinten tartásához, továbbá az ország fenntartható gazdasági és energiapiaci fejlődéséhez.

Megjegyezték azt is, hogy megkezdődik a nemzeti közműszolgáltatás villamos energetikai lábának kialakítása az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató szakmai irányítása alatt.

Több helyen növelik a részesedést

A megállapodás kitér arra is, hogy az MVM Magyar Villamos Művek a jelenlegi 26,15 százalékról 49 százalékra növelheti részesedését a Mátrai Erőművet üzemeltető társaságban, és szoros együttműködést alakíthat ki az RWE-vel az észak-magyarországi lignitvagyon hosszú távú kiaknázását szolgáló erőművi és bányászati fejlesztések érdekében.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint az MFB 2016 januárjáig meg kívánja szerezni az Elmű és az Émász egyetemes villamosenergia-szolgáltatási üzletág 100 százalékát. Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. 2017. január 1-jéig két lépcsőben megvásárolná az Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft. 100 százalékos üzletrészét.

Budapest-Miskolc tengely

Ezzel a főváros és az észak-magyarországi régió egyetemes áramszolgáltatói területén az ügyfélszolgálati tevékenységet biztosító társaság 100 százalékban a nemzeti közműszolgáltató irányítása alá kerül. Az RWE eladja a hazai villamosenergia-elosztói társaságai, az Elmű Hálózati Elosztó Kft. és az Émász Hálózati Kft. 49 százalékos tulajdonrészét közvetlenül az MFB-nek.

A közlemény szerint a tervezett akvizíciókkal az állam pénzügyileg eredményes, jól szervezett, hatékony vállalatokban növelheti befolyását. A felek megállapodtak abban, hogy szerződéses árról és a konkrét ügylet(ek)ről a szándéknyilatkozat aláírását követően indulhatnak meg az egyeztetések. A kormány és az RWE szándéka, hogy a jövőben külön stratégiai megállapodást is kötnek egymással, amely pozitív hatással lehet egyebek mellett a hazai energiapiac és közműszektor IT fejlesztéseire, a különböző intelligens hálózati megoldások kialakítására, valamint az innovatív energetikai technológiák és megoldások megvalósítására.

Teljessé válik a portfolió

A szándéknyilatkozat aláírásával a kormány folytatja annak az átfogó stratégiának a végrehajtását, amelynek célja az állam energetikai ágazatban történő szerepvállalásának növelése, a hazai ellátásbiztonság további erősítése, az olcsó energiához való hozzáférés biztosítása, végső soron pedig a magyar emberek boldogulásának és a magyar vállalkozások versenyképességének elősegítése - áll a közleményben.

Az aláírás lehetőséget teremt arra, hogy 2016-tól a ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. működése az áramszolgáltatásra is kiterjedjen. Ennek köszönhetően lehetővé válik a különböző közműszolgáltatási tevékenységek egységesítése, központosítása a nemzeti közműszolgáltatáson belül.

Költséghatékonyabb működést várnak

A földgáz-, az áram-, majd a későbbiekben a távhőszolgáltatás összehangolásával az állam jelentős költségeket takaríthat meg, amelyet a rezsicsökkentés folytatására tud fordítani - hangsúlyozzák. A nyereséges Mátrai Erőműben történő állami részesedés növelése szintén stratégiai jelentőségű lépés lehet.

Komoly szerepet szánnak az erőműnek
A Mátrai Erőmű Magyarország második legnagyobb erőműve, amely a hazai villamosenergia-termelés 15 százalékát biztosítja. A Mátrai Erőmű fejlesztésével a villamosenergia-termelés növelhető, a hazai ellátásbiztonság tovább erősödhet, Paks II megépítését követően Magyarország villamosenergia-exportőrré válhat - közölték.

A szándéknyilatkozattal a felek elkötelezték magukat egy hosszú távú és kölcsönös előnyöket biztosító együttműködés iránt. A dokumentumot a kormány felhatalmazása alapján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint többek között Martin Herrmann, az RWE-East ügyvezetésének elnöke és Marie-Theres Thiell, az RWE Hungária ügyvezetésének elnöke látták el kézjegyükkel.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Közös vállalatban az MVM és a Roszatom »